La propera onada de fàrmacs contra el càncer de 2015

Per al 2015, nous medicaments podrien perllongar per anys, en lloc de mesos, la vida de pacients de càncer gràcies al fet que estan emergint nous fàrmacs immuno-oncològics que seran usats en combinació d’uns amb els altres.

Immunoteràpia contra el càncer
Font: El Financiero

Els tractaments, coneguts àmpliament com inmunoteràpies o immuno-oncologia (IO), es divideixen en dues categories principals: medicaments que ajuden a activar la resposta immunitària, combatent els tumors sòlids com el melanoma i el càncer de pulmó, i tractaments personalitzats que modifiquen les cèl·lules immunes per combatre la neoplàsia hematològica.

“Crec que el 2015 marcarà el final de la infància en la història de la immunoteràpia”, ha assegurat Michael Giordano, director de desenvolupament en oncologia i immunologia de la farmacèutica Bristol-Myers.

“El 2015 inaugurarà una nova etapa en què l’ús de la IO es generalitzarà més enllà del melanoma i començarem a veure la seva aprovació i utilització en tumors grans”, afegeix.

Un total de 374 medicaments experimentals contra el càncer es troben en assajos clínics d’etapa intermèdia, d’acord amb l’informe sobre panorama mundial de l’IMS (Institute for Healthcare Informatics), publicat el desembre passat.

Això és més del doble dels medicaments assajats per als trastorns del sistema nerviós, per exemple. Dels fàrmacs oncològics experimentals, entre un 25 i 30 per cent són inmunoteràpies, d’acord amb les dades que ofereix l’IMS.

En els assajos, els medicaments mostren efectes duradors en alguns pacients, els quals van ser qualificats com a casos dramàtics pels propis oncòlegs.

Hi ha una gran necessitat mèdica insatisfeta dels pacients. Per això, s’espera que la vida els nous tractaments perllonguin per anys, en lloc de mesos la vida dels malalts.