La POP demana al Govern que prioritzi els pacients crònics com a següent grup de vacunació

“Els pacients crònics estem vivint una doble pandèmia, la causada per l’aturada de l’assistència sanitària i el risc a la COVID-19. Necessitem ser prioritzats en els plans de vacunació” ha apuntat la seva presidenta

vaccine-5895477_960_720

La Plataforma d’Organitzacions de Pacients (POP) demana al Govern que tingui en compte els pacients crònics en la priorització dels grups de vacunació que seran immunitzats en la fase 2 contra la COVID-19.

Davant la imminent finalització del procés de vacunació dels grups establerts en la fase 1, la Plataforma ha recordat al Ministeri de Sanitat la necessitat d’aplicar un criteri de priorització que “no deixi enrere la rellevant condició de risc que suposa comptar amb una malaltia crònica”. Així ho ha explicat Carina Escobar, presidenta de la POP, qui ha afegit: “Estem totalment d’acord en la priorització dels nostres majors com a següent grup de vacunació i amb major risc davant la COVID-19, però no podem oblidar els pacients crònics joves, adults i majors com a prioritaris a immunitzar per la seves patologies i comorbilitats”.

En aquest sentit, la presidenta de la Plataforma també ha volgut alertar de “la situació de desprotecció i inseguretat que tenen els menors de 16 anys amb malalties cròniques”. En aquest sentit, Carina Escobar ha explicat que “encara que a ells directament no se’ls vagi a vacunar, se’ls ha de tenir en compte de cara a immunitzar el seu entorn, començant per vacunar els seus familiars i cuidadors. Aquesta és la forma de protegir als menors en risc”.

Per aquest motiu, la Plataforma d’Organitzacions de Pacients ha sol·licitat al Govern que es valori de manera especial la condició de vulnerabilitat en la qual es troben els pacients crònics, “tal com el propi Ministeri de Sanitat ha descrit en l’apartat de priorització de la vacuna inclòs en l’Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19 a Espanya”, ha apuntat Escobar.

Segons l’epígraf conclusiu d’aquesta estratègia i referent a les persones amb condicions de risc, es considera que “les persones amb malalties cròniques i amb algunes altres condicions han de ser tingudes en compte de manera especial per a la vacunació per la seva especial vulnerabilitat de la COVID-19, a causa del risc de complicacions greus i fins i tot de defunció, per la possible diferent resposta immunitària a la vacunació i per l’important percentatge de població que suposen”.

Finalment, la POP ha instat el Govern a fer públics els següents grups que seran immunitzats després dels majors de 80 anys, i ha sol·licitat que es donin a conèixer els protocols de vacunació que es duran a terme.

“Tenim una total desinformació sobre com es procedirà amb la immunització dels pacients crònics, no sabem, per exemple, si serem contactats pel nostre servei de salut o si haurem de sol·licitar una cita, ni tan sols on i en quins entorns es rebran aquestes dosis”, ha explicat Carina Escobar, qui ha conclòs: “Ens trobem amb molta incertesa i, realment, ens preocupa que es compleixin els torns de vacunació”.