La pandèmia no atura la celebració de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC)

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment durant el mes d’octubre la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC), que aplega diferents activitats a tot Catalunya. L’objectiu de la convocatòria és difondre dues recomanacions bàsiques per a la prevenció del càncer, que són a l’abast de tothom. D’una banda, la ingesta diària de cinc peces de fruita i verdures, com a mínim, i, de l’altra, la realització d’exercici físic moderat en la vida diària.

Enguany, però, s’han hagut d’adaptar les activitats a les restriccions i a les mesures de seguretat, però això no ha impedit que es pogués dur a terme i assolir els objectius de la pròpia campanya, en gran part, gràcies a la confiança de les escoles i també dels més de 60 voluntaris i voluntàries que ho han fet possible. La SECAPC ha sapigut adaptar-se i ha sigut tot un èxit per novena vegada.

Algunes de les entitats federades de lluita contra el càncer també hi participen organitzant altres actes complementaris. La importància del caràcter preventiu de la SECAPC fa que totes les activitats estiguin orientades a promocionar hàbits saludables que ajudin en la reducció del nombre de casos de càncer i, en aquest sentit, van dirigides a pares d’infants i adolescents i als responsables de decidir els menús familiars, així com també a la població en general.

 

SECAPC 2020

“Menja sa i mou-te”, més que mai en moments com el que vivim 

  • Sota el lema #menjasaimoute20, l’objectiu és promoure les recomanacions del Codi Europeu Contra el Càncer per fomentar hàbits saludables i prevenir el risc de la malaltia 
  • En moments com el que vivim cal potenciar els hàbits saludables com l’alimentació equilibrada i l’activitat física diària 
  • Gairebé 1.000 nens s’han beneficiat de l’activitat Hort d’en Marçal

 

Captura de pantalla 2020-10-22 a las 11.17.02

Tallers de receptes saludables i espectacles infantils

A banda de la campanya #menjasaimoute20, les activitats de la SECAPC han inclòs més d’un sis tallers de confecció de menús saludables, que enguany s’han fet tant presencials com online amb prestigioses xefs i nutricionistes; i per altra banda s’ha dut a terme l’espectacle ‘l’Hort d’en Marçal’ que ha arribat a gairebé 1.000 infants de P5 de 25 escoles catalanes diferents que s’hi han sumat i que explica mitjançant un rap musical les propietats de la fruita i la verdura i va acompanyat d’un taller per fer una brotxeta de fruita.

Els tallers, dirigits a un públic de totes les edats, tenen la finalitat d’oferir recursos per poder implementar les recomanacions alimentàries bàsiques per tenir una dieta sana i equilibrada. Aquesta activitat és impartida per nutricionistes-dietistes col·legiats.

SECAPC

En la seva IX edició, la setmana s’ha convertit en una campanya consolidada arreu de Catalunya dins l’àmbit de la prevenció i sensibilització del càncer. Més d’una desena d’activitats s’han dut a terme a tot Catalunya per la campanya #menjasaimoute20 que promou estils de vida saludable entre la població. Enguany, i sota el lema, ‘Menja sa i mou-te’, la FECEC a banda de reiterar el missatge sobre la necessitat d’adoptar estils de vida saludable, posa èmfasi en el fet que menjar sa no ha de ser necessàriament un sacrifici i està a l’abast de tothom.

La campanya de la FECEC es basa en les recomanacions de l’Agència Internacional de Recerca en Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recollides en el Codi Europeu contra el càncer, que assenyala que fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar el consum de tabac o alcohol. A aquesta rutina s’hi han d’afegir altres mesures com ara seguir els cribatges i els programes de vacunació, evitar l’exposició excessiva al sol i a substàncies cancerígenes i viure en un espai lliure de fum. De fet, la campanya també serveix per fer difusió del Codi Europeu contra el Càncer que recull fins a 12 consells per reduir el risc de patir la malaltia. I l’èmfasi es posa en l’alimentació i l’activitat física.

A continuacío podeu veure algunes fotos de les activitats realitzades:

rpt

Fruita - Escola Escorial Vic (2) Fruita - Escola Escorial Vic Fruita - Escola J.VicensVives Roses (2) Fruita - Escola J.VicensVives Roses (3) Fruita - Escola J.VicensVives Roses Fruita - Escola VicensVives Roses (4) Fruita - Petit Miquel Vic

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

LLeida Materia - Escola Dominiques Vic Material - Escola Freta Calella Material -Escola J.VicensVives Roses (1) Material -Escola J.VicensVives Roses (2) Material_ Escola Escorial Vic Material_Roda de Ter muntatge 2 taller 1r A muntatge 2 taller 1r B muntatge taller 1r A muntatge taller 1r B Rap - Escola Escorial Vic Rap - Escola Freta Calella Rap - Escola J.VicensVives Roses (2) Rap - Escola J.VicensVives Roses Taller Balafia 1 Taller online_081020_2 Taller Ponts Taller SUCS 2 Vic_Osonacontraelcancer Vic1_Osonacontraelcancer Vic2_osonacontraelcancer

hdrpl