La medicina personalitzada, el futur del tractament del càncer

El 2017, la medicina personalitzada ha cobrat rellevància en el tractament del càncer. Al setembre, l’Agència d’Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units va aprovar una innovadora teràpia contra la leucèmia que suposa un canvi de paradigma en el tractament del càncer, la teràpia amb cèl·lules CAR-T.

leucemia

Aquest tractament es basa en cèl·lules del propi pacient, els anomenats limfòcits T. El procediment consisteix a extreure aquestes cèl·lules de la sang dels pacients, modificar genèticament al laboratori perquè ataquin específicament les cèl·lules canceroses de cada pacient i finalment tornar-les a introduir perquè lluitin contra els tumors. A diferència d’altres tractaments del càncer, la nova teràpia s’elabora de manera personalitzada per a cada pacient, i només requereix una única injecció de limfòcits cultivats en el laboratori.

Pocs mesos després de donar llum verda a la teràpia amb cèl·lules CAR-T, la FDA va aprovar per primera vegada un fàrmac contra el càncer en funció de la seva acció a nivell molecular i no a partir d’un tipus concret de tumor, com havia fet fins ara. L’acció de la FDA ha obert la via a autoritzar teràpies per càncers minoritaris per als quals no resulta rendible realitzar grans estudis i per als que no es desenvolupen nous tractaments. El fàrmac aprovat es diu vemurafenib, i s’ha autoritzat per al tractament de la histiocitiosis, un rar càncer que afecta a menys de mil persones a tot el món.