La majoria de catalans, a favor de prohibir fumar a les terrasses

Gran part dels enquestats per la Generalitat també ho prohibirien a platges i cotxes particulars

smoking-gc55bdabe4_1920

Més de la meitat dels ciutadans estan a favor d’ampliar la prohibició de fumar en terrasses de restaurants i platges, segons una enquesta de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat.

Aquest organisme, juntament amb les associacions d’atenció primària Camfic i AIFICC, organitza del 25 al 31 de maig la Setmana Sense Fum, que enguany celebra la seva XXIII edició sota el lema ‘Deixar de fumar i començar a sumar’.

L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar a la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac, així com poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

També s’han programat diverses activitats comunitàries, entre les quals destaquen accions de recollida de burilles en platges catalanes.

Enguany, els actes de la Setmana sense Fum inclouen la difusió de l’enquesta realitzada pel programa Suma Salut, amb la participació de 1.305 persones que han valorat diversos temes relacionats amb el tabaquisme.

Majoritàriament, els llocs on consideren als enquestats que estan exposats al fum del tabac són les terrasses de bars i restaurants (78%), les activitats lúdiques en espais oberts (53%) i les cues per a entrar a locals (42%); només un 12% declara no estar exposat en cap lloc.

Més de la meitat de la població enquestada (54%) veuria bé ampliar els espais sense fum a terrasses de bars i restaurants, entrades de centres educatius, platges -Barcelona i altres localitats catalanes ja prohibeixen fumar aquesta temporada d’estiu- i cotxes particulars.

En general, la majoria de persones (88%) està a favor a més de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o, si es fuma, que sigui amb restriccions, també en el cas de les persones que fumen (63,2%).

Altres mesures secundades per la població són: programes escolars i campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació (76%) o eliminar la publicitat encoberta del tabac al cinema, teatre, televisió o influencers (63%).

També finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per a ajudar a deixar de fumar (53%), augmentar el preu del tabac (51%), aplicar la regulació sobre publicitat i espais sense fum als nous dispositius com les pipes d’aigua o cigarrets electrònics (48%); i l’empaquetat neutre o sense marca (15%).

En relació als productes, es consumeixen més els cigarrets convencionals (67%) que els fets a mà (33%), però entre els més joves és més habitual el tabac d’embolicar, que alguns combinen amb cànnabis.

Gairebé el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d’algun professional sanitari sobre el seu consum i, en el cas dels estudiants, el 62% declara que algun docent els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.