Un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha dut a terme l’estudi Predimed, de prevenció amb dieta mediterrània. Han descobert una associació protectora entre el consum de lactis, bàsicament de llet baixa en greix, i el risc de desenvolupar càncer de còlon.
Han estat resultats sorprenents o ja s’esperaven obtenir unes conclusions en aquesta línia?
Basant-nos en el que ja hi havia publicat podíem preveure els resultats obtinguts. Ara bé, nosaltres el que volíem veure era si hi havia efectes diferents en funció del contingut en greix de la llet, perquè això no està tan estudiat.
Quina conclusió en treuen?
Que la llet desnatada i la semidesnatada tenen un efecte protector del càncer de còlon. Les persones que consumeixen 2,5 gots al dia de llet desnatada o semidesnatada presenten un 46% menys de risc de càncer colorectal. L’estudi s’ha fet amb persones d’entre 55 i 80 anys que segueixen unes pautes de dieta mediterrània. Si menges molt malament i prens lactis, el que guanyes per un costat ho perds per l’altre. Hem de tenir en compte molts factors.
La llet sencera no protegeix?
A partir del nostre estudi no podem afirmar que protegeixi del risc de càncer, perquè la majoria de persones que hem analitzat prenien llet desnatada o semidesnatada i, per tant, no tenim elements suficients per avaluar els efectes de la llet sencera. Sí que sabem segur que no és un factor de risc, però no podem aportar dades concloents sobre efectes protectors.
El punt de partida que tenien era que la llet sencera podia tenir efectes negatius pel que fa al càncer?
No, però no sabíem si podia tenir un paper protector. Ara tampoc ho podem afirmar, però sí que sabem que no l’afavoreix. Podem dir que té un efecte neutre.
La desnatada o semidesnatada no deixa de ser llet tractada, manipulada, i, pel que diu, sembla que hagi de ser millor que la llet sencera, que, al cap i a la fi, és tal com surt de la vaca. Curiós.
No diem que sigui millor. Diem que la majoria de persones que vam analitzar consumien lactis desnatats i que, per tant, no tenim prou indicis per saber quins efectes protectors podria tenir la llet sencera. El poder estadístic per fer afirmacions el tenim amb els lactis desnatats, perquè és el que prenien tres quartes parts de les persones que hem estudiat. El consum de llet sencera era massa baix perquè nosaltres puguem parlar d’efectes protectors. No ens podem pronunciar.
Els resultats de l’estudi desmitifiquen les teories relatives a la idea que la llet és nociva per a les persones adultes.
La llet es criminalitza, però sense tenir evidències científiques. No s’ha demostrat que tingui efectes negatius. Al contrari, la majoria dels estudis sobre el consum de lactis no els associen a malalties. Els lactis són molt rics nutricionalment, aporten calci i proteïnes d’alt valor biològic. Són totalment recomanables en el context d’una dieta saludable.
Tira per terra aquella afirmació, tan sentida d’un temps cap aquí, que pressuposa que els animals són savis per naturalesa i que, en canvi, els humans no hi entenem res perquè som els únics mamífers que prenem llet en edat adulta.
Això es diu molt i ajuda a criminalitzar els lactis, sense fonament.
I per què passa?
Sobretot, per les pseudociències, que fan mala propaganda de determinats aliments. També passa amb el gluten i amb altres productes.
La poca informació en aquest terreny ens acaba perjudicant?
Potser n’hi ha massa, d’informació, perquè aquests missatges poc fonamentats acaben arribant a tothom. O, millor dit, més que massa informació, el que hi ha és un excés d’informació poc rigorosa i s’acaba creant confusió.
Però els lactis engreixen. Estem d’acord que això sí que és cert?
Aquesta és una afirmació que penalitza els lactis sencers. Si ens centrem en els resultats dels estudis que s’han fet, analitzant el consum de lactis a mitjà i llarg termini, tampoc s’ha evidenciat cap relació directa amb l’obesitat i el sobrepès. És senzill d’entendre, potser prens un iogurt sencer i t’ajuda a saciar-te i evita que et prenguis un altre aliment que sí que incideix directament en el sobrepès.
No els acusen d’haver fet un estudi a mida de les empreses làcties?
Aquesta crítica no l’hem sentit. Nosaltres no entrem a parlar de marques ni analitzem cap marca per damunt de cap altra. Simplement hem agafat les dades dels individus que participen en la mostra, no hi ha cap indústria que hi intervingui