La innovadora cirurgia de tiroide a través de la boca es consolida com una tècnica eficaç i segura

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acollirà els propers dies 14 i 15 de juny els II International Debates on Endocrine Surgery. Aquesta reunió, dirigida per part de l’HUB pel Dr. Pablo Moreno, reunirà com a ponents alguns dels professionals més prestigiosos de l’especialitat. La trobada comptarà amb més de 100 assistents de diversos països i inclourà sessions teòriques, quatre cirurgies retransmeses i comentades en directe i, per primera vegada, tallers pràctics.

HUB_Nova_cirurgia_tiroide_bocaw.jpg_1216690857

Cada edició de la reunió se centra en dos temes de l’especialitat. En aquesta ocasió, els temes de debat seran la tiroïdectomia transoral endoscòpica (extirpació de la tiroide per la boca) i l’ús de l’ecografia en la cirurgia tiroïdea.

L’extirpació de la tiroide per la boca és un nou tipus d’intervenció quirúrgica endoscòpica que està demostrant una efectivitat similar a la cirurgia estàndard i una superioritat a nivell estètic i de qualitat de vida, ja que evita deixar una cicatriu al coll i estalvia també dolor al pacient. La reunió comptarà amb el desenvolupador i màxim expert mundial de la tècnica, el Dr. AngKoon Anuwong, del Police General Hospital de Bangkok (Tailàndia), que ja ha realitzat 853 d’aquestes intervencions i portarà a terme tres de les quatre cirurgies en directe de la reunió.

La quarta intervenció quirúrgica anirà a càrrec del Dr. Pablo Moreno, que el novembre de 2017 va ser el primer a fer aquesta operació a l’Estat espanyol, una cirurgia que es va portar a terme a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Actualment ja n’ha realitzat 16 en centres públics i privats de Catalunya i Suïssa amb excel·lents resultats.

Segons el Dr. Moreno, l’experiència actual ja permet afirmar que la tiroïdectomia transoral endoscòpica “és una tècnica eficaç i segura, que té un gran futur en el marc d’una selecció adequada dels pacients”. La tècnica es recomana per tractar tumors benignes de fins a 4 cm i tumors malignes menors de 3 cm.

Pel que fa l’ecografia, l’altre tema de debat de la reunió, actualment és un recurs d’importància creixent en l’especialitat no només per diagnosticar les malalties tiroïdees sinó també per tractar-les, si no es pot recórrer a la cirurgia, mitjançant
procediments de radiofrequència o bé d’ultrasò focalitzat d’alta intensitat (HIFU).

També és una eina cada vegada més important per avaluar la funció de les cordes vocals en el preoperatori i postoperatori, evitant altres proves invasives més molestes. La reunió comptarà amb la presència del Dr. Brian Lang, del Queen Mary Hospital de Hong Kong, com a expert mundial en la matèria.

Així mateix, també participaran a la trobada altres especialistes de prestigi internacional d’Europa i Estats Units.
Podeu veure el programa i els ponents de la reunió a http://cirugiaendocrina.com/ides/.