La Generalitat regularà l’ús terapèutic del cànnabis per evitar que els pacients hagin d’anar a clubs

La Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya ha iniciat els tràmits per regular l’ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques per evitar que els pacients amb patologies que produeixen dolor i falta de gana, com el càncer i la sida, es vegin obligats a anar a un club cannàbic per obtenir i consumir la substància.

Ho ha revelat en una entrevista d’Europa Press el titular del ram, Boi Ruiz, que ha subratllat la necessitat de diferenciar la regulació del cànnabis terapèutic de l’ordenació de les associacions d’autoconsum, la proliferació de les quals s’ha disparat a Catalunya en els últims anys:

La tinença de cànnabis està prohibida a Espanya i la legislació actual no diferencia si la substància va dedicada a pal·liar els dolors de determinats malalts o el consum lúdic. Catalunya va iniciar els primers passos per regular el cànnabis d’ús terapèutic el 2005, quan la Generalitat va finançar un estudi pioner amb 207 pacients per avaluar l’eficàcia d’un medicament derivat del cànnabis contra les nàusees i vòmits provocats per la quimioteràpia, comercialitzat com a Sativex.

Les dades recopilades durant tres anys han demostrat que la substància no només disminuïa significativament aquests símptomes, sinó que també reduïa el dolor neuropàtic en pacients amb esclerosi múltiple i els espasmes en pacients amb esclerosi múltiple, mentre que també augmentava la gana en pacients amb sida i càncer terminal.

El conseller ha recordat que, com quan es va estudiar l’ús de Sativex, el cànnabis s’administra actualment de forma compassiva. Ruiz també ha destacat que encara es desconeix el lloc on podrà dispensar-se el cànnabis, encara que s’ha mostrat partidari que els pacients puguin anar a una farmàcia per adquirir la substància.