La Fundació Villavecchia rep el Civil Society Prize 2022 de l’European Economic and Social Committee pel dispositiu d’acollida de 16 nens ucraïnesos amb càncer

L’European Economic and Social Committee (EESC) ha atorgat el Civil Society Prize 2022 a la Fundació Enriqueta Villavecchia, per l’organització del dispositiu d’acollida que, des del mes de març de 2022, ha permès a 16 nens i nenes ucraïnesos malalts de càncer seguir el seu tractament a Barcelona i tenir cobertes les seves necessitats bàsiques lluny de la guerra.

Dispositiu Fundació Villavecchia
Foto: Enriqueta Villavecchia

El dispositiu d’emergència, gestionat conjuntament per la Fundació Villavecchia i la Fundació Josep Carreras, va acollir 46 persones: 16 nens i nenes amb càncer acompanyats, principalment, per mares i germans, que varen arribar el 18 de març a Barcelona, evacuats des de diverses ciutats d’Ucraïna.
Durant tot aquest temps, el dispositiu ha ofert a aquests infants i les seves famílies la millor qualitat de vida possible mentre han seguit el seu tractament a tres hospitals catalans, actors imprescindibles en la represa dels tractaments i en la cura de la malaltia: Hospital de Sant Pau, Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron.

A més de garantir l’allotjament, manutenció, cobertura de necessitats bàsiques, desplaçaments i tràmits d’aquestes famílies, s’han cobert les seves necessitats de comunicació amb intèrprets, i han rebut atenció i acompanyament per part de l’equip de voluntariat en l’escolarització, les celebracions i la participació en activitats de lleure.

Anna Varderi, gerent de la Fundació Villavecchia: “Compartim aquest premi amb la Fundació Josep Carreras, amb la qual hem treballat conjuntament, i amb totes les organitzacions europees que han hagut d’acollir persones refugiades ucraïneses, especialment amb els tres hospitals catalans participants i amb les entitats implicades en l’atenció dels infants ucraïnesos amb càncer a casa nostra: la Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas, Ronald McDonald, Afanoc – Casa dels Xuklis, Fundació A. Bosch, Aladina, Asociación Española Contra el Cáncer, Federación i moltes altres entitats i persones que ens han ajudat de moltes maneres diferents”.

L’operació va ser iniciada per iniciativa del St. Jude Children’s Hospital de Nova York en esclatar el conflicte bèl·lic a Ucraïna. La IICC (International Incidence of Childhood Cancer) i la SIOPE (Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica) van fer una crida de col·laboració a tots els països. A Catalunya, el dispositiu va estar coordinat amb el Departament de Salut, CatSalut, Creu Roja Catalunya i amb els Ministerios de Inclusión, Sanidad i Defensa del Gobierno de España.

Tot plegat va configurar una cadena de col·laboracions amb un sol propòsit: allunyar de les bombes els infants greument malalts i portar-los a un lloc segur, on poguessin reprendre els seus tractaments mèdics.

La història d’aquests infants i les seves famílies es pot seguir al Diari d’una acollida.
Actualment, tres d’aquestes famílies ja han pogut tornar a Ucraïna i nou han estat acollides dins el dispositiu de Creu Roja Catalunya.

L’European Economic and Social Committee (EESC) ha concedit aquest premi a la Fundació Villavecchia en la categoria d’ajuda als ciutadans ucraïnesos afectats per la guerra. La cerimònia de lliurament de premis s’ha celebrat durant el Ple de l’EESC a Brussel·les el 15 de desembre.
L’objectiu del Civil Society Prize de l’EESC, creat el 2006, és recompensar i fomentar iniciatives tangibles d’organitzacions de la societat civil o de particulars que contribueixin a promoure la identitat i la integració europees.

“Sou en un lloc segur” va ser la primera frase intercanviada entre els responsables del dispositiu i les 16 famílies que varen arribar a l’aeroport de Barcelona el 18 de març.