L’European Economic and Social Committee (EESC) ha atorgat el Civil Society Prize 2022 a la Fundació Enriqueta Villavecchia, per l’organització del dispositiu d’acollida que, des del mes de març de 2022, ha permès a 16 nens i nenes ucraïnesos malalts de càncer seguir el seu tractament a Barcelona i tenir cobertes les seves necessitats bàsiques lluny de la guerra.
Foto: Enriqueta Villavecchia
El dispositiu d’emergència, gestionat conjuntament per la Fundació Villavecchia i la Fundació Josep Carreras, va acollir 46 persones: 16 nens i nenes amb càncer acompanyats, principalment, per mares i germans, que varen arribar el 18 de març a Barcelona, evacuats des de diverses ciutats d’Ucraïna.
Durant tot aquest temps, el dispositiu ha ofert a aquests infants i les seves famílies la millor qualitat de vida possible mentre han seguit el seu tractament a tres hospitals catalans, actors imprescindibles en la represa dels tractaments i en la cura de la malaltia: Hospital de Sant Pau, Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron.
A més de garantir l’allotjament, manutenció, cobertura de necessitats bàsiques, desplaçaments i tràmits d’aquestes famílies, s’han cobert les seves necessitats de comunicació amb intèrprets, i han rebut atenció i acompanyament per part de l’equip de voluntariat en l’escolarització, les celebracions i la participació en activitats de lleure.
Anna Varderi, gerent de la Fundació Villavecchia: “Compartim aquest premi amb la Fundació Josep Carreras, amb la qual hem treballat conjuntament, i amb totes les organitzacions europees que han hagut d’acollir persones refugiades ucraïneses, especialment amb els tres hospitals catalans participants i amb les entitats implicades en l’atenció dels infants ucraïnesos amb càncer a casa nostra: la Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas, Ronald McDonald, Afanoc – Casa dels Xuklis, Fundació A. Bosch, Aladina, Asociación Española Contra el Cáncer, Federación i moltes altres entitats i persones que ens han ajudat de moltes maneres diferents”.
L’operació va ser iniciada per iniciativa del St. Jude Children’s Hospital de Nova York en esclatar el conflicte bèl·lic a Ucraïna. La IICC (International Incidence of Childhood Cancer) i la SIOPE (Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica) van fer una crida de col·laboració a tots els països. A Catalunya, el dispositiu va estar coordinat amb el Departament de Salut, CatSalut, Creu Roja Catalunya i amb els Ministerios de Inclusión, Sanidad i Defensa del Gobierno de España.
Tot plegat va configurar una cadena de col·laboracions amb un sol propòsit: allunyar de les bombes els infants greument malalts i portar-los a un lloc segur, on poguessin reprendre els seus tractaments mèdics.
La història d’aquests infants i les seves famílies es pot seguir al Diari d’una acollida.
Actualment, tres d’aquestes famílies ja han pogut tornar a Ucraïna i nou han estat acollides dins el dispositiu de Creu Roja Catalunya.
L’European Economic and Social Committee (EESC) ha concedit aquest premi a la Fundació Villavecchia en la categoria d’ajuda als ciutadans ucraïnesos afectats per la guerra. La cerimònia de lliurament de premis s’ha celebrat durant el Ple de l’EESC a Brussel·les el 15 de desembre.
L’objectiu del Civil Society Prize de l’EESC, creat el 2006, és recompensar i fomentar iniciatives tangibles d’organitzacions de la societat civil o de particulars que contribueixin a promoure la identitat i la integració europees.
“Sou en un lloc segur” va ser la primera frase intercanviada entre els responsables del dispositiu i les 16 famílies que varen arribar a l’aeroport de Barcelona el 18 de març.