La Fundació Joan Petit dona 60.000 € per a la recerca en càncer infantil al VHIR

donació-joan-petit-vhir

Foto: VHIR

Un any més, la Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer, entitat de la FECEC Junts contra el Càncer, ha col·laborat amb la recerca en càncer pediàtric que duu a terme el grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb una donació de 60.000 euros.

Els diners permetran continuar la investigació en tumors pediàtrics del sistema nerviós i sarcomes infantils per millorar la supervivència dels infants i reduir els efectes secundaris dels tractaments actuals. En concret, dona suport a les línies de recerca en tumors del sistema nerviós i en sarcomes liderades pel Dr. Miquel Segura i el Dr. Josep Roma, respectivament, ambdós investigadors principals del grup.

Els sarcomes infantils constitueixen una àmplia família de tumors malignes

El sarcomes són un tipus de tumor maligne del teixit connectiu molt divers que es forma per la proliferació de cèl·lules del mesoderma, poden tenir origen en una gran varietat de teixits. Dins dels sarcomes en la població infantil, destaquen per la seva elevada malignitat i incidència, el rabdomiosarcoma (RMS), els sarcomes de parts toves no-RMS, l’osteosarcoma i el sarcoma d’Ewing. Malgrat aquest elevat grau de malignitat, els sarcomes han estat històricament poc estudiats.

El Dr. Josep Roma que lidera el Laboratori de Sarcomes Infantils, recorda que: els sarcomes infantils presenten una supervivència clarament per sota de la mitjana i, per tant, són molt necessàries noves línies d’investigació per a millorar-ne tant la detecció precoç com els tractaments. Actualment, les línies de recerca principals del seu equip busquen desenvolupar tractaments innovadors, mitjançant l’aplicació de les últimes troballes en la biologia d’aquests càncers. També es treballa en la detecció precoç de recaigudes per a facilitar el seguiment dels pacients mitjançant biòpsia líquida, de forma no invasiva.

Els tumors pediàtrics del sistema nerviós són les neoplàsies sòlides malignes més freqüents del càncer infantil.

El Laboratori de Tumors Neurals liderat pel Dr. Miquel Segura, es centra en tumors del sistema nerviós, tant del sistema nerviós perifèric, com son els neuroblastomes, com també en tumors cerebrals del sistema nerviós central pediàtric com puguin ser l’ependimoma, medul·loblastoma o gliomes d’alt grau. Cal recordar que els tumors pediàtrics del sistema nerviós són les neoplàsies sòlides malignes més freqüents del càncer infantil i la principal causa de mort relacionada amb el càncer en nens.

Actualment, una de línies de recerca principals del laboratori se centra en el desenvolupament d’un fàrmac per modular l’activitat d’un complex epigenètic amb la finalitat de restaurar les alteracions epigenètiques que són freqüents en tumors cerebrals. D’altra banda, se segueix treballant en la millora de models representatius de la malaltia perquè així els bons resultats del laboratori tinguin una probabilitat més alta de reproduir-se en els pacients.

Font: VHIR