La fotoprotecció des de la infància evitaria el 80% de càncers de pell

El 80 per cent dels casos de càncer de pell es podrien evitar-se amb hàbits saludables de fotoprotecció des de la infància, tal com ha assegurat el president de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), Pedro Jaén, amb motiu de la celebració del 45 Congrés Nacional de Dermatologia, que aquests dies se celebra a Madrid.

destacat cancer de pell

Les últimes dades d’incidència de càncer de pell, mostren que en quatre anys s’ha produït un increment a Espanya el 38 per cent, fet que suposa un augment de gairebé el 10 per cent cada any. A més, anualment apareixen 4.000 nous casos de melanoma, el tumor de pell més greu de tots i el principal responsable de les morts.

“Tant el melanoma cutani com el càncer cutani no melanoma representen una càrrega econòmica important per al Sistema Nacional de Salut. Per tant, és fonamental conèixer la incidència de la malaltia i establir campanyes preventives i de diagnòstic precoç perquè l’Administració i la societat coneguin el pes d’aquestes patologies i el benefici que aporta la prevenció i el tractament adequat “, ha postil·lat Jaén.

Ara bé, encara que es necessita augmentar la conscienciació per disminuir la incidència de càncer de pell a Espanya, el president del Congrés i de la Secció Centre de la AEDV, José Luis López Estebaranz, ha recordat que s’estan detectant “molts més casos” que fa 10 anys gràcies a les iniciatives dutes a terme per formar la població sobre la importància de protegir-se davant del sol i d’anar a un dermatòleg davant de qualsevol sospita.

En aquest sentit, els experts han avisat que el nombre d’hores d’exposició al sol a l’hivern, tardor i primavera és “més gran” que el temps que es passa al sol durant els dies de vacances d’estiu.

Aquests assumptes, segons ha explicat Jaén, s’estan incloent en el Llibre Blanc del Càncer de Pell de l’AEDV, en què es recull la principal evidència científica existent per al diagnòstic, tractament i seguiment dels principals tipus de càncer de pell.

Precisament, durant el congrés, al qual assistiran prop de 2.000 dermatòlegs de diferents parts del món, es mostraran avenços en el maneig quirúrgic d’aquesta neoplàsia, amb cirurgia micrográfica i control de vores, així com en les teràpies fotodinàmiques, làser i immunomoduladors que ajuden a eliminar aquestes malalties.

De la mateixa manera, al llarg dels dies es van a presentar dades de nous fàrmacs per a la dermatitis atòpica, que milloraran la qualitat de vida i la simptomatologia dels pacients. Així mateix, es presentaran els nous productes per eliminar el greix del coll o submentoniana, amb procediments basats en ultrasons per actuar contra la cel·lulitis de cuixes i cames i dels medicaments per frenar certs tipus d’alopècia.

No obstant això, una de les principals novetats que es van a abordar durant el congrés són el trasplantament capil·lar, procediment en el qual s’ha avançat molt en els últims anys. “S’ha comprès millor el tipus d’empelt que s’ha de triar per repoblar la zona sense pèl i el concepte de com col·locar-lo, millorant molt els resultats. A més, ara fins i tot en algunes clíniques es comença a fer servir un robot la avantatge principal és que escurça el temps de la intervenció, però el resultat és el mateix “, ha explicat el doctor López Estebaranz.