La fi dels anuncis per a criatures de galetes i begudes ensucrades

El ministeri de Consum prohibirà la publicitat d’aliments no saludables a la televisió, la ràdio, les xarxes socials, les webs, les aplis, el cinema i els mitjans impresos

40221984-6f30-4337-aff2-b47989dec59a_16-9-aspect-ratio_1600w_0

Ni galetes de dinosaure, ni ous de xocolata, ni llaminadures, ni sucs. La publicitat de dolços i begudes ensucrades té els dies comptats. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha anunciat aquest dijous la prohibició de la publicitat dirigida al públic infantil d’aquests productes rics en sucres i greixos i que l’Organització Mundial per la Salut (OMS) considera nocius.

En concret, es prohibeix la publicitat de dolços, galetes, confiteria de xocolata, barretes energètiques, sucs, gelats i begudes calòriques dirigida a menors de 16 anys. Mitjançant un reial decret, que es començarà a aplicar l’any que ve, es prohibiran els anuncis a televisió en horari infantil, -és a dir, de 8 a 9 i de 17 a 20 hores de dilluns a divendres i de 9 a 12 els caps de setmana-, i fora d’aquest horari també s’han establert algunes limitacions, a mitjans de comunicació en general i en xarxes socials. Segons Garzón, el sistema d’autoregulació que portava vigent des del 2005 s’ha mostrat “insuficient”, ja que les dades de sobrepès i obesitat entre els menors no han disminuït i la publicitat d’aquest tipus de productes n’és una de les causes. “Els menors són persones consumidores vulnerables i tenim l’obligació de protegir-los davant la publicitat”, ha assenyalat el ministre. Espanya segueix així els passos de països com el Regne Unit, Portugal o Noruega.

Garzón ha fet aquest anunci aquest dijous a Barcelona després de reunir-se amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que també ha anunciat que l’Ajuntament prendrà mesures per combatre la sobreexposició dels menors a la publicitat d’aquests productes: es regularà la presència de publicitat d’aliments i begudes perjudicials per a la salut a l’espai públic i es reforçarà la presència de productes saludables als càterings i màquines expenedores dels equipaments municipals.

Obesitat infantil, una epidèmia global

La mesura s’ha pres per combatre l’obesitat infantil, una epidèmia global. Es calcula que dos de cada sis menors d’entre 8 i 16 anys a l’Estat tenen sobrepès o pateixen obesitat: un 20,7% dels infants i adolescents presenten un índex de massa corporal superior al considerat normal i un 14,2% té uns nivells de greix excessius, segons un estudi de la Fundació Gasol. En la mateixa línia, un estudi de l’Agència Espanyola de Nutrició i Seguretat Alimentària reflecteix que un 40,6% dels nens i nenes d’entre 6 i 9 anys té excés de pes (el 23,3% té sobrepès i el 17,3%, obesitat).

Així mateix, destaca que els progenitors dels infants amb excès de pes no perceben el problema. Pel que fa a la qualitat de l’alimentació, l’informe conclou que la gran majoria dels escolars (un 76,2%) l’ha de millorar. Si bé el consum de fruta ha millorat, només un 20,1% dels escolars la consumeix habitualment en l’esmorzar mentre que productes com galetes, pastissos, brioixeria, batuts o llaminadures es consumeixen quatre o més vegades per setmana.