La FECEC urgeix al nou govern català a tornar a la normalitat en l’atenció oncològica

  • Alerta que la crisi sanitària per la COVID-19 ha provocat uns retards en les proves diagnòstiques en càncer que s’han de capgirar de manera urgent. S’estima que al 2020 s’han deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos
  • Demana a la Generalitat programes per promoure la reinserció social i laboral dels supervivents de càncer. També que reforci l’atenció psicosocial als pacients oncològics per fer front al creixement de la demanda d’aquests serveis

laboratory-2813958_1920

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) reclama al nou executiu català que centri els esforços en tornar el més aviat possible a la normalitat en l’atenció oncològica. La crisi sanitària ha provocat retards en les proves diagnòstiques i en el funcionament dels programes de cribatge poblacional que repercuteixen amb un possible impacte negatiu en el seu pronòstic. De fet, s’estima que aquest 2020 s’han deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos, segons la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM).

La FECEC espera que el càncer se situï al centre de les prioritats de l’acció de govern, perquè Catalunya s’aproximi al Pla Europeu de lluita contra el càncer. També espera un nou govern fort, cohesionat i estable que permeti avançar en l’estratègia per fer front a aquesta malaltia.

 En aquest sentit, alerta que calen mesures de suport a la rehabilitació, integració social i reinserció laboral. El Pla Europeu recull una menció expressa als supervivents i als problemes en l’àmbit laboral i preveu unes mesures per pal·liar la discriminació que aquestes persones pateixen a productes financers i el retorn al mercat de treball.

També insta al nou executiu a reforçar l’atenció psicosocial i de suport social, després de constatar un augment d’un 21% de les demandes d’aquest serveis a les entitats federades, degut a la crisi sanitària, econòmica i social.

En detecció precoç, la FECEC reclama una reforma de l’atenció primària. Insta a establir el cribatge poblacional per al càncer de cèrvix, com succeeix amb el de càncer de colon, en compliment amb l’Estratègia en Càncer aprovada pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

El càncer en xifres

A Catalunya el càncer és una de les principals causes de mort per malaltia. A Espanya els tumors van representar la tercera causa de defunció, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de gener a maig de 2020.

La Unió Europea alerta que el nombre de casos de càncer podria augmentar gairebé un 25 % d’aquí al 2035, si no es prenen mesures eficaces, cosa que faria del càncer la primera causa de mort a Europa.

20 anys FECEC

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC, Junts contra el Càncer) és una entitat de segon nivell que agrupa 15 organitzacions que treballen a Catalunya per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies. La Federació és cens informatiu i dóna servei a les entitats federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic i desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, després del càncer i recerca psicosocial. Es va constituir fa 20 anys amb la vocació d’integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. Per celebrar el 20è aniversari, entre altres, ofereix un cicle de webinars titulat “Càncer: present i futur” amb xerrades, diàlegs i taules rodones sobre els aspectes més rellevants de la malaltia.

Formen part d’aquesta entitat les següents organitzacions a Catalunya: AFANOC, Associació Catalana d’Ostomitzats de Catalunya, Associació Fènix Solsonès, Oncolliga Lleida, Fundació Josep Carreras, Fundació Enriqueta Villavecchia, Fundació Roses contra el càncer, Fundació Oncolliga Girona, Fundació Oncolliga, Fundació Oncovallès, Grup Iris, Fundació Kālida, Vilassar de Dalt contra el càncer, Osona contra el càncer i la Lliga contra el càncer de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Descarrega NOTA DE PREMSA aquí.