La FECEC s’adhereix al posicionament conjunt de la ECL sobre el Pla Europeu contra el Càncer

La European Cancer Leagues (ECL), de la qual la FECEC en forma part, ha elaborat un document explicant el seu posicionament sobre les àrees clau que la unió Europea hauria de considerar a l’hora d’elaborar el Pla Europeu Contra el Càncer. 

ecl

La Unió Europea va anunciar el passat 4 de febrer els primers passos per començar a definir aquest Pla Europeu, que ha d’estar finalitzat a finals d’any. És per això que el document de la ECL és el resultat d’un extens procés de consulta entre les entitats membres d’aquesta organització per tal d’establir un posicionament comú sobre com hauria de ser aquest pla. El document de la ECL estableix els següents principis que hauria de tenir en compte el Pla:

  • Presa de decisions participatives: l’empoderament del pacient com a prioritat per la cura i el control del càncer. 
  • Enfocament basat en la justícia social i en drets: la reducció de les desigualtats en accés a cribratge, diagnòstic precoç, tractament i atenció adequada entre poblacions vulnerables i marginades (per exemple, nens, dones, llars amb ingressos baixos i migrants) 
  • Inversions Sostenibles: per tal de maximitzar l’impacte de les intervencions a llarg termini i fomentar la investigació. 
  • Enfocament integral del càncer: el càncer és un problema social i, per tant, no s’ha de reduir al sector de la salut. Per la ECL, el pla hauria d’incorporar un enfocament integrat amb molts d’altres àmbits.

A banda d’aquests principis, la ECL proposa mesures en tots els àmbits de la malaltia: prevenció i detecció precoç, recerca i diagnòstic, tractament del càncer i atenció a pacients i supervivents. En aquest enllaç podeu consultar el document de posicionament conjunt de la ECL (document en anglès). 

La FECEC, com a entitat adherida a la ECL, també ha fet aportacions al full de ruta de la EU. Podeu consultar-les en aquest enllaç.  Així mateix, en el marc de l’elaboració del Pla, la UE també ha obert un període de consulta a ciutadans, organitzacions, societats mèdiques i altres per conèixer l’opinió sobre el Pla Europeu contra el Càncer. El qüestionari estarà disponible fins el 7 de maig. Pots participar d’aquesta consulta aquí en aquest enllaç.