La FECEC reclama restablir la normalitat en l’atenció oncològica

En el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que es va celebrar el passat 19 d’octubre, ja han passat més de 6 mesos des de que va esclatar la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Una crisi que ha alterat el sistema de salut: des de l’atenció primària, l’organització dels centres hospitalaris, les agendes de metges i pacients, ajornant cites, cancel·lant proves, i, per descomptat, reduint les consultes presencials per augmentar les mesures de prevenció i seguretat.

foto fecec

Davant aquesta situació, la FECEC va demanar públicament el 27 de maig, un pla que restablís el més aviat possible la normalitat en l’atenció dels pacients oncològics en els centres sanitaris així com els programes de cribratge i diagnòstic ràpid. I coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, també des de la FECEC s’ha enviat una nota de premsa a tots els mitjans reclamant restablir la normalitat en l’atenció oncològica. Part d’aquesta nota de premsa recull i reclama el següent contingut

Seqüeles de la Covid-19 en els pacients amb càncer

Aquesta situació de crisi sanitària, com dèiem, es va donar no sols a casa nostra, sinó a la resta d’Espanya i dels països europeus. I ha comportat unes seqüeles per als pacients amb càncer en aquest context de crisi sanitària, econòmica i social en que ens trobem immersos. Des de les entitats federades es constata que els pacients fan un ús més intensiu dels serveis d’atenció psicosocial oferts. En part per l’escassa oferta d’aquests serveis en el sistema sanitari públic, i en part perquè són persones que viuen un confinament dins el confinament. Així les primeres visites que s’han atès han augmentat un 10% en promig entre les entitats federades. També es detecta un augment promig del 21% de les demandes de suport psicooncològic, no només durant el confinament sinó també durant la nova realitat que es preveu serà llarga. Sentiments com l’angoixa, la por, la culpabilitat, la tristesa i la incertesa, molt habituals durant el procés oncològic, s’han vist incrementats en aquesta nova situació, tensant més els serveis de suport psico-oncològic de les entitats federades.

Pots consultar la nota de premsa completa fent clic aquí.