La FECEC participa a la jornada de reinserció laboral i càncer a Girona

La FECEC participa el proper 6 d’abril a la jornada ‘La reinserció laboral i càncer, un tema a debat’ organitzada per la Fundació Oncolliga Girona. L’objectiu de la jornada que tindrà lloc a l’Auditori Josep Irla, és posar sobre la taula com es tracta la reinserció laboral dins les empreses i el món laboral.

reinsercio cancer mama

La jornada pretén donar continuïtat a la iniciativa que la FECEC va posar en marxa el passat 22 d’octubre de 2015 sobre ‘reinserció laboral i càncer de mama’. En aquella jornada es va donar el primer pas per abordar el tema i es va acordar la necessitat de fer un treball conjunt entre tots els agents implicats per superar les dificultats laborals que pateixen les persones que han superat el tractament.

Fruit d’aquella jornada han sorgit les sessions de treball amb l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) per establir un pont de comunicació entre aquesta institució i els pacients. La federació també ha posat en marxa el programa “Què fer quan apareix el càncer a la feina”, un programa de suport a micro, petites i mitjanes empreses, autònoms i treballadors que té l’objectiu d’acompanyar i donar suport durant el procés als agents implicats per tal de millorar l’experiència del càncer a la feina i contribuir a evitar l’estigmatització del col·lectiu en l’àmbit laboral.

Alhora, també s’ha promogut el nou servei Reprèn d’orientació laboral després del càncer per a persones que degut a les seqüeles de la malaltia han de buscar un nou lloc de treball.

En aquest sentit, la jornada del mes d’abril vol posar sobre la taula com es tracta la reinserció laboral i el càncer entre les empreses grans i petites, quines han de ser les bones pràctiques a divulgar, quines dificultats sorgeixen i quines millores caldria demanar a l’administració i als serveis sanitaris.

Per això, des de les 9.00 del mati fins a les 14.00 hores la jornada comptarà amb diverses ponències de professionals del sector. El Dr. Oriol Ramis, epidemiòleg i director d’Epirus obrirà la jornada explicant els resultats de l’estudi per a la millora de la integració i reincorporació laboral de les dones que han patit càncer de mama editat per la FECEC el 2015.

Durant la jornada es debatran aquests quatre blocs:

  • ‘Com em trobo quan el sistema sanitari (ICO) em diu que ja he acabat?’,
  • ‘Quins criteris té l’administració pública respecte la meva tornada o no al món laboral?’,
  • ‘Quines polítiques existeixen tant a nivell públic com privat en la reincorporació al meu lloc de treball després d’una malaltia oncològica?
  • ‘Quin és el panorama actual entre empresa, treballador i administració en l’àmbit de la reincorporació laboral després d’una llarga baixa?

Cal recordar que la millora de la prevenció, la detecció precoç, el diagnòstic i el tractament del càncer ha comportat en les últimes dècades un augment de la supervivència. La malaltia i el seu tractament poden deixar seqüeles físiques, però també seqüeles emocionals, dificultats per a la reinserció laboral i per accedir a productes financers i assegurances.