Professionals sanitaris experts en càncer i representants de pacients es van reunir el passat 14 de juny en el XVI Seminario de Periodistas ‘Curar y cuidar en Oncología’, organitzat un any més per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) i la companyia biomèdica MSD a Almagro (Ciudad Real). La FECEC Junts contra el Càncer va participar per parlar del retorn a la feina després del càncer.
En el seminari es van destacar la necessitat de millorar la qualitat de vida i la necessitat de garantir la reincorporació social i laboral dels llargs supervivents de càncer a través de la revisió dels protocols sanitaris.
Sota el títol “Present i futur del pacient llarg supervivent de càncer: Descobrint nous horitzons per a l’abordatge de les seves necessitats clíniques i socials”, els experts van analitzar la situació dels llargs supervivents.
A la taula de debat “Seguiment i necessitats dels llargs supervivents de càncer”, la gerent de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i representant de la Association of European Cancer Leagues, Clara Rosàs, va explicar que per a la reintegració laboral dels llargs supervivents, és necessari observar “les possibles seqüeles a curt i mitjà termini dels tractaments, la necessitat d’acords laborals que permetin una flexibilitat en la reincorporació en el treball, o l’estigma i els prejudicis associats a la malaltia”. Rosàs també va subratllar la necessitat de “proporcionar guies i eines per a gestionar l’impacte del càncer en les organitzacions acompanyat de mesures per a fomentar la reintegració laboral, que es puguin implementar en les petites i mitjanes empreses”.
En aquesta taula també van participar la Dra. Elena Brozos, del Complexo Hospitalario Universitario A Coruña (CHUAC); el Dr. J. Alejandro Pérez-Fidalgo, de l’Hospital Clínico Universitario de Valencia i investigador de l’Incliva; i va ser coordinada per la Dra. Ruth Vera, Coordinadora Grupo SEOM de Largos Supervivientes de Cáncer.