La FECEC fa una crida a engrescar noves persones per sumar-se a la tasca de voluntariat oncològic

  • Amb aquesta jornada, la FECEC vol agrair i reconèixer la tasca de les 4100 persones que voluntàriament acompanyen a malalts de càncer a Catalunya
  • La paralització de l’activitat presencial del voluntariat per la pandèmia ha provocat una reducció de prop del 30% del nombre de voluntaris i voluntàries
  • Més d’un centenar de voluntaris i voluntàries es van reunir a la XVIII Trobada de Voluntariat, que s’ha celebrat dissabte 28 de maig Barcelona 

 

283611482_3312819302373606_408671507879502510_n

Amb el lema “El protagonista ets tu. Gràcies per ser-hi” s’ha celebrat aquest dissabte 28 de maig Barcelona la XVIII Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic, que organitza la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Durant l’acte d’obertura la presidenta de la Federació, Maria Assumpció Vilà, ha reconegut la feina valuosa del voluntariat en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars i ha fet una crida a engrescar noves persones per sumar-se a aquesta tasca.

Assumpció Vilà ha afirmat que “la pandèmia no ens ho ha posat fàcil a les entitats de Junts contra el Càncer ni al seu voluntariat. Moltes activitats del voluntariat s’han paralitzat més de dos anys. Esperem que la represa de les activitats presencials ens permetin engrescar nous voluntaris i voluntàries en l’àmbit oncològic i que l’any que ve encara siguem més persones implicades en aquest projecte tan necessari”.

La XVIII Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic ha comptat amb l’assistència de la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del departament de Salut de la Generalitat, Meritxell Budó, i de la directora general d’Acció Cívica i Comunitària del departament de Drets Socials de la Generalitat, Francesca Domènech.

“El voluntariat és un puntal en el sistema de salut”

Durant la inauguració de la jornada, la secretària d’Atenció Sanitària i Participació, Meritxell Budó, ha assegurat que “el voluntariat és un puntal en el sistema de salut” i ha agraït a la FECEC la feina de visibilització del càncer. Per la seva banda, la directora general d’Acció Cívica i Comunitària de Drets Socials, Francesca Domènech, ha qualificat de “servei essencial” la tasca del voluntariat i ha afirmat que això en l’àmbit oncològic encara és més imprescindible.

La trobada anual serveix per enfortir el nexe d’unió i sentiment de pertinença entre aquest col·lectiu i com a espai de motivació i per compartir experiències personals.

281101047_765622877813408_5483746301759791520_n

Precisament la motivació és un dels aspectes claus en la XVIII Trobada de Voluntariat, en un moment en el qual s’ha produït una davallada del nombre de voluntaris i voluntàries a causa de la pandèmia. Actualment la FECEC compta amb 4100 persones voluntàries en l’àmbit oncològic a Catalunya. La paralització de l’activitat presencial ha provocat una reducció del nombre de voluntaris i voluntàries en 1600 persones, el que suposa una davallada de prop del 30% respecte de l’any anterior, segons el darrer informe “FECEC en Xifres 2020”.

La COVID-19 ha paralitzat més de dos anys sobretot la tasca d’acompanyament i les activitats lúdico-educatives a persones malaltes en hospitals i domicilis, i també el voluntariat de suport, divulgació i sensibilització en les activitats que organitzen les entitats, entre d’altres.

Enguany la jornada ha tingut lloc en format presencial, després de dos anys consecutius en format virtual per la COVID-19. L’esdeveniment s’ha dut a terme al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (carrer de Ramon Trias Fargas 25-27).

La jornada ha comptat amb la taula rodona titulada “El voluntariat marca la diferència. Caminem junts”. Un espai on s’ha escoltat la veu de les coordinadores del voluntariat de diferents entitats i l’experiència personal dels voluntaris i voluntàries. També s’han fet diferents tallers lúdics (d’escriptura creativa, swing, artteràpia, etc.) i una actuació de Gòspel com a acte de cloenda.

Pots descarregar la NDP