La FECEC continua avançant per assolir els reptes que queden després del càncer

Mira el vídeo: ‘Ser supervivent del càncer’

A Catalunya es van diagnosticar el 2017 més de 36.500 nous casos de càncer, segons les últimes dades recollides pel Pla Director d’Oncologia: 20.759 homes i 15.782 dones. A més, van morir 17.156 persones: 10.394 homes i 6.762 dones. Tot i aquestes dades, la supervivència creix any rere any i el percentatge de malalts que sobreviu als cinc anys és del 54% en el sexe masculí i del 62,5% en el femení.

Ara bé, després del càncer, aquestes persones s’enfronten a noves dificultats: seqüeles físiques, psicològiques o emocionals a causa del tractament,  dificultats en l’àmbit social, laboral, econòmic i financer i desconeixement de drets i procediments que no ajuden a reemprendre la vida després del càncer.

És per això que la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) va organitzar el 6 d’abril la jornada ‘Celebra la vida després del càncer’, una iniciativa per donar veu a les persones que han superat un càncer, visibilitzar les seves necessitats i sensibilitzar la societat sobre les dificultats que afronten les persones després del càncer. Mitjançant xerrades, conferències, taules rodones d’experts i testimonis i activitats diverses es va informar i visibilitzar aquesta realitat combinant diversió, aprenentatge i sensibilització.

Hi ha poca sensibilització sobre les dificultats de reprendre la vida després de superar la malaltia. És a dir, hi ha tot un desconeixement de drets i procediments que no són coberts després de la remissió de la malaltia.

Programa ‘després del càncer’ de la FECEC

 Aquesta jornada s’emmarca dins el programa ‘Després del càncer’ que la FECEC desenvolupa des de 2015. Primer amb els dos estudis per detectar necessitats: ‘Estudi per a la millora de la integració i reincorporació laboral de les dones que han patit càncer de mama’ i l’estudi per ‘Millorar l’experiència dels Supervivents de càncer a Catalunya’.

I, segon, oferint serveis com el portal digital ‘Després del càncer’, amb recursos i informació dirigida només per a persones que han superat la malaltia i en l’àmbit laboral oferint el servei ‘Reprèn, Orientació laboral després del càncer’ i la prova pilot ‘Què fer quan apareix el càncer a la feina’, per millorar el retorn a la feina.