La FECEC assisteix al Fòrum Europa com a membre de la Taula del Tercer Sector

La FECEC, Junts contra el Càncer, ha assistit al Fòrum Europa organitzat per Nueva Economía Fórum com a membre adherit a la Taula del Tercer Sector. El Fòrum ha comptat amb una assistència d’unes 240 personalitats del món polític, social i econòmic del país. També hi han assistit representants de nombroses entitats socials catalanes, entre les quals hi havia la FECEC.

fòrum

El president de la Taula, Oriol Illa ha proposat que siguin els propis contribuents els què triïn en quina entitat social volen destinar la part del seus impostos corresponents al 0,7 del seu IRPF en la declaració de la renda.

Illa ha lamentat el tripijoc legal entre l’Estat i les Comunitats Autònomes  sobre la gestió dels fons del 0,7% de l’IRPF. Illa ha defensat que en aquest sentit “no hi ha res més transparent i just que sigui el mateix contribuent el qui faci l’elecció i decideixi on vol que vagin a para  part dels seus impostos”. Illa reconeix que aquesta mesura no seria aplicable en la declaració de la renda d’enguany, però sí que es podria plantejar i ser operativa a partir de l’exercici 2017.

Pel president de la Taula del Tercer Sector, aquesta proposta posaria en valor la feina de les més de 6.000 entitats socials catalanes i permetria un major arrelament en el territori. En el transcurs dels últims anys Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només en rep anualment el 14% en forma de programes socials que tenen lloc en territori de Catalunya.

Segons dades estimades, Catalunya va aportar el 2014 54,4 M€ de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només va rebre 30,8 M€ destinats a programes socials a Catalunya. És una situació semblant a la dels anys anteriors. Catalunya va rebre, doncs, per a programes socials, 23,6 M€ menys del total aportat pels contribuents catalans en fer la declaració de la renda, i 11 M€ menys que si s’apliqués un criteri de repartiment en funció de la població de cada territori (Catalunya representa el 19% de la població total, perquè Euskadi i Navarra no participen en el sistema). Illa considera que la via judicial després de 14 sentències judicials no resoldrà el contenció entre l’Estat i les CCAA per resoldre la gestió dels fons del 0,7% de l’IRPF.