La FECEC alerta que “la pròxima pandèmia serà la del càncer si no es prenen mesures urgents per evitar-ho”

 

  • Demana més inversió i més professionals sanitaris per a l’atenció primària i adverteix que el col·lapse acumulat continua provocant retards en diagnòstics de càncer amb risc de pitjor pronòstic.

  • Posa de manifest que, tot i els esforços per normalitzar els programes de detecció precoç en càncer, dos anys després de l’inici de la crisi sanitària, la pandèmia encara passa factura i no funcionen al 100%.

  • Enguany les entitats de la FECEC – Junts contra el Càncer reben més demanda de serveis d’atenció psicosocial.

 

Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), Maria Assumpció Vilà, alerta que “si no es prenen mesures urgents per redreçar la situació al sistema sanitari la pròxima pandèmia serà la del càncer”. La FECEC demana a la Generalitat més recursos i més professionals sanitaris a l’atenció primària.

Continuen les demores en els diagnòstics de càncer

Les entitats de la FECEC constaten en el seu dia a dia de treball amb persones afectades de càncer que la saturació a l’atenció primària provoca retards en els circuits de diagnòstic ràpid, quan hi ha sospita de tumor. Aquestes demores en els diagnòstics suposen un pitjor pronòstic de cara al tractament i les possibilitats de curació de la malaltia.

Les successives onades de la COVID-19 han portat al límit a l’atenció primària, ja molt desgastada després de dos anys de pandèmia, i anys de retallades al sistema públic sanitari. Per això, la FECEC reclama una partida pressupostària urgent i contractació de més professionals sanitaris que reverteixin el col·lapse actual.

D’altra banda, destacar que un cop la persona és diagnosticada de càncer, l’atenció oncològica als centres hospitalaris sembla funcionar sense demores en el tractament.
També volem assenyalar que, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, les entitats de la FECEC – Junts contra el Càncer han rebut més demanda de serveis d’atenció psicosocial com ara acompanyament psicològic, assessorament legal i teràpies de rehabilitació…

La pandèmia encara passa factura als programes de cribratge

El juny del 2020 es va reprendre el programa de cribratge de càncer de mama i al setembre el programa de càncer de còlon i recte a Catalunya, després de mesos d’aturada per la crisi sanitària. Tot i els esforços per normalitzar el seu funcionament, a hores d’ara la pandèmia encara provoca afectacions. Existeix una relació directa entre el funcionament d’aquests programes i la futura incidència del càncer. De fet, la detecció d’aquesta malaltia en estadis més avançats suposa un risc de pitjor pronòstic, pel que fa a tractament i les possibilitats de curació.

Pel que fa a la detecció precoç, la FECEC insta a establir el cribratge poblacional per al càncer de cèrvix, aprovada pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

El càncer en xifres

El 2022 s’esperen més de 280.000 nous casos de càncer a Espanya davant dels 276.239 registrats l’any anterior, sense comptabilitzar els efectes de la COVID-19 pel que fa al retard de diagnòstics. Són dades de l’informe “El càncer a Espanya 2022” de la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM).

La Comissió Europea alerta que el nombre de casos de càncer podria augmentar gairebé d’un 25 % d’aquí al 2035, si no es prenen mesures eficaces i això convertiria el càncer en la primera causa de mort a Europa.

Descarrega la Nota de premsa aquí