La ECL presenta al Parlament Europeu el llibre blanc d’accés als medicaments

La European Cancer Leagues va presentar ahir davant el Parlament Europeu el llibre blanc d’accés a les medicines en el qual la Fecec hi ha participat en la seva elaboració. El llibre blanc planteja, entre d’altres qüestions, com poden abordar els polítics les qüestions sobre els alts preus dels tractaments de cancer. 

el-medicamento-contra-el-cancer-que-ha-cabreado-a-mas-gente-de-la-que-ha-curado

El plantejament parteix de la base que hi ha hagut avenços significatius en el tractament del càncer en les dècades passades, però l’accés igual i l’assequibilitat econòmica de les teràpies innovadores continua essent un repte. Amb l’envelliment de la població, l’augment de la incidència dels casos de càncer,  el ràpid creixement dels preus dels tractaments  i la sostenibilitat incerta dels pressupostos de la salut pública, fan que les qüestions sobre l’accés dels pacients als tractaments siguin un tema de debat a tota Europa.

En aquest llibre blanc, la ECL  Access to Medicines Task Force, s’explica sobre els 4 principals reptes en l’accés a les medicines:

1.- La disparitat en l’accés als tractaments oncològics

2.- L’alt preu dels medicaments

3.- Qüestions reguladores I sistèmiques

4.-Models innovadors inefectius

Aquest llibre blanc, dibuixa possibles solucions on els polítics a nivell nacional i europeu poden prendre decisions per millorar aquest accés dels pacients als tractaments. Entre altres solucions, el llibre blanc planteja el següents punts a resoldre:

1.- Definir un preu just i seguir un model de posar preus sostenible.

2.- Mesurar l’extensa inversió pública en recerca (R&D) i assegurar que els contribuents no paguen dues o tres vegades.

3.- Continuar una revisió crítica del funcionament de la European IP system.

4.- Fomentar l’acceptació ràpida dels medicaments biosimilars després de la seva autorització.