La curació i la por a patir són les principals preocupacions de les pacients amb càncer de mama

El diagnòstic de càncer de mama suposa una inflexió en la vida de la pacient i de la seva família en la qual es barregen temors, incerteses i preocupacions que s’interrelacionen en totes les etapes del diagnòstic i tractament de la malaltia.

191015-Jornada-pacients-cancer-mama.png_1481508630

Per aquest motiu, la Unitat Funcional de Càncer de Mama ICO-HUB ha realitzat aquest any una enquesta entre les seves pacients per saber quins son els aspectes que més els preocupen i traslladar-los a la jornada per a pacients celebrada ahir a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Segons les dades de l’enquesta, en la que han participat un total de 213 dones, les principals preocupacions de les pacients són assolir la curació definitiva (41%) i els efectes secundaris de la quimioteràpia i la radioteràpia (25%). A continuació apareixen l’afectació a la mobilitat del braç després de la cirurgia (13%); el pronòstic de la malaltia (11%) i l’estètica de la mama posterior a la intervenció (6%). En relació a la cirurgia axil·lar, el principal factor que augmenta la possibilitat de limfedema i reducció de la mobilitat del braç és el tipus de cirurgia axil·lar. Per això és important la tendència actual a reduir el nombre de buidaments de tots els ganglis de l’aixella.

En el tractament del càncer de mama tenen molta importància els aspectes psicològics i un 40 % de les pacients manifesten tenen por a patir en alguna o totes les fases de la malaltia. Altres dels aspectes psicològics que més impacten en la pacient quan rep el diagnòstic són les afectacions de la seva vida professional (25%); com tenir cura dels fills (11%); i les relacions amb la parella (11%) i amb el seu entorn social (també un 11%).

Una jornada que recull els resultats de l’enquesta
Amb l’objectiu de respondre a les preocupacions de les pacient expressades a l’enquesta, la Jornada per a Pacients d’aquest any tractarà el tema de la curació i els efectes secundaris de la cirurgia de mama, a més de donar eines per mitigar els impactes psicològics que tan afecten la sensació de benestar de la pacient i del seu entorn. En aquest sentit, la jornada inclou una sessió pràctica de mindfulness adaptada a les pacients, que pretén augmentar la resiliència i l’amabilitat per tal d’enfrontar-se a la malaltia. Existeixen estudis que demostren que ajuda a millorar el sistema immune, reduir l’estrès i el malestar psicològic, tots ells aspectes molt positius per millorar la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama.

Cada any es diagnòstic al voltant de 4500 casos nous de càncer a Catalunya. La supervivència ha augmentat en els darrers 25 anys del 65% al 83 % als 10 anys. Des de la dècada dels 90 s ‘ha observat una disminució de la mortalitat del 2%. Aquests resultats estan relacionats amb el diagnòstic precoç, gràcies a una major conscienciació; les campanyes de cribratge poblacional, el treball multidisciplinar i les noves teràpies.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama ICO-HUB és la més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya. Està integrada per 24 membres: professionals de ginecologia, cirurgia plàstica, radiologia, anatomia patològica, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, infermeria, psicooncologia i personal d’administració. Tots ells estan especialitats en la patologia mamària. Des de la seva creació, ha tractat unes 6.500 dones. Realitza 1.000 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer a unes 460 pacients, i en té unes 5.500 en seguiment.

Actes del Dia Mundial del Càncer de Mama a l’ICO Badalona i Girona
A Badalona es va aprofitar l’efemèride per celebrar la ‘V Jornada divulgativa en càncer de mama’ amb la participació de la directora de Cures de l’ICO, Tàrsila Ferro, així com altres professionals i pacients de l’ICO Badalona.

Així mateix, la taula rodona ‘Innovació en el tractament del càncer de mama: de la recerca al pacient’, organitzada per la Fundació Oncolliga Girona i amb la participació de professionals de l’ICO Girona queda anul·lada fins propera data, pendent de confirmar.