La consellera Vergés convoca una gran aliança sanitària per forçar l’Estat a revertir l’infrafinançament crònic

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat al Parlament que convocarà una gran aliança de tots els actors del sistema de salut de Catalunya per “forçar l’Estat a un acord per revertir l’infrafinançament de salut d’una vegada per totes”.

baixa

En la seva intervenció al ple, la titular de Salut ha afirmat que “busquem solucions estructurals” amb el consens del sector i ha convidat també a totes les formacions polítiques a sumar-s’hi. Ha explicat que “aquesta gran aliança” ha de servir també per “impulsar els aprenentatges que ens ha deixat la Covid-19 pel sistema”. Vergés també ha indicat que el finançament de Salut no es traurà d’altres conselleries del Govern, sinó que cal buscar altres vies.

La titular de Salut també ha avançat que durant la propera setmana preveu tancar una compensació per “l’esforç ingent dels professionals sanitaris” en aquesta pandèmia. “Amb els professionals no s’ha de ser generós, s’ha de ser just” ha remarcat la consellera.

Inversió per l’atenció primària

Alba Vergés també ha anunciat “un pla de suport a l’atenció primària” amb una inversió inicial de 4,5 milions d’euros. Ha detallat que aquest pla elaborat pel Departament contempla reforços de professionals, sobretot a les zones de la costa, i en els equips de primària amb més pressió de residències de gent gran. En aquest sentit, ha concretat que es contractaran 436 nous professionals per aquests propers mesos, que coincideixen amb la campanya d’estiu.

Alba Vergés també ha assenyalat que un altre objectiu del Departament és recuperar l’activitat hospitalària que no s’ha fet durant la pandèmia, juntament amb una bona planificació dels descansos dels professionals. Ha recordat que unes 70.000 intervencions quirúrgiques no s’han pogut fer per la Covid-19 i que es trigarà mesos a recuperar tota aquesta activitat.

També ha recordat que durant la pandèmia s’han contractat 3.527 professionals que no estaven dins les estructures del sistema de salut.  Tot i això, ha afegit que Salut vol “que moltes d’aquestes persones, acabin fixant-se a l’estructura” i ha anunciat que el 51,53% de residents que han acabat el mes de maig seran contractats, i que la major part de contractacions es fan a la tercera corona.

Finalment, la consellera de Salut ha remarcat l’aposta de Salut també per la salut mental. En aquest sentit, ha ressaltat que “el confinament és una vulnerabilitat afegida per les persones que ja patien un trastorn mental” i que és possible que  hi hagi “un rebrot de les urgències en salut mental en els propers dies i setmanes” i ha indicat que el sistema ja està preparat per fer-hi front.