La Comissió Europea reflexiona sobre l’estat actual del dret a l’oblit oncològic a la UE

La Comissió Europea ha organitzat a Brussel·les la conferència Cancer survivorship: advancing the right to be forgotten per debatre sobre l’estat actual del dret a l’oblit oncològic en els països de la Unió Europea. Aquest és un element important per a la millora de la qualitat de vida dels pacients i de les persones que han superat la malaltia inclosa en el Pla Europeu contra el Càncer (Europe’s Beating Cancer Plan).

Una de les fites que incloia el Pla Europeu contra el Càncer és la creació d’un Codi de Conducta de la UE (Code of Conduct) per a l’accés als serveis financers de les persones amb càncer, document al qual no s’ha arribat a presentar per manca d’acord entre els sectors implicats en la seva redacció. A la jornada, inaugurada per la comissària Europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, s’han reunit representants de diferents organitzacions contra el càncer, financeres, asseguradores, societats mèdiques, pacients i administracions d’abast europeu per compartir l’estat d’aquest Codi.

EUROPA, SENSE ACORD PER ELABORAR UN CODI DE CONDUCTA SOBRE EL DRET A L’OBLIT ONCOLÒGIC

El Pla Europeu contra el Càncer preveia el desenvolupament d’un Codi de Conducta de la UE (Code of Conduct) no vinculant sobre l’accés just de les persones que han superat un càncer als serveis financers, per part dels Estats membres de la UE, els pacients, els sectors assegurador i financer, els professionals sanitaris i el món acadèmic. L’aprovació d’aquest Codi de Conducta s’havia de finalitzar el març de 2024 per tal de garantir que els canvis en l’atenció al càncer es reflectissin en les pràctiques comercials dels proveïdors de serveis financers. Aquesta aprovació no ha estat possible per ara ja que no hi ha hagut acord entre els diversos estaments. El punt de desacord ha estat el nombre d’anys que han de passar per considerar el càncer com una condició mèdica oblidada.  Aquest Codi de Conducta hauria servit de marc d’actuació per als països de la UE que encara no han desenvolupat la seva normativa sobre el dret a l’oblit oncològic. Les diferents parts s’han compromés a seguir treballant per aconseguir arribar a un acord que permeti elaborar aquest codi per als diferents països de la Unió Europea.

La situació legislativa actual continua estant fragmentada, ja que només alguns Estats membres de la UE tenen lleis nacionals de “dret a l’oblit” per a les persones amb càncer. Fins avui, França, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg, Portugal, Romania, Espanya, Xipre i Itàlia han adoptat iniciatives legislatives nacionals per a reconèixer el dret a l’oblit oncològic. El nombre d’anys que han de passar per considerar un procés oncològic com una condició “oblidada” varia d’un país a un altre. A Luxemburg, Països Baixos i Portugal són 10 anys; a Bèlgica, 8 anys; a Romania, 7 anys; a França i Espanya, 5 anys. Actualment, cinc estats membre han adquirit un codi de conducta (no legislatiu): Irlanda, Dinamarca i República Txeca; o estan en mesures de discussió: Eslovènia i Grècia.

LA EUROPEAN CANCER LEAGUES RESSALTA QUÈ HAURIA D’ASSOLIR EUROPEA PER UNA BONA IMPLEMENTACIÓ DEL DRET A L’OBLIT ONCOLÒGIC

La European Cancer Leagues, de la qual forma part la FECEC Junts contra el Càncer, va participar a la taula rodona “Partners on improving the quality of life of people with a history of cancer”. La Dra. Roxana Albu va ressaltar, en la seva intervenció, la necessitat de protegir els drets dels ciutadans a través de mesures legals vinculants per assegurar la seva qualitat de vida i suport. Albu va remarcar que cal adoptar una normativa de cinc anys de remissió de la malaltia a tota la UE pel dret a l’oblit oncològic, així com animar als països a desenvolupar unes taules de referència per identificar tipus de càncer amb períodes d’espera més curts. També va parlar de la necessitat que tots els països de la UE apliquin les mateixes mesures de forma unitària.

Pots veure tota la conferència en aquest enllaç.

Europe’s Beating Cancer Plan

Flash report

Font: Comissió Europea / FECEC