La Càtedra de Cures Pal·liatives de l’ICO i l’UVic-UCC elabora un directori de recursos sobre el COVID-19

La Càtedra de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha elaborat un directori de documentació i recursos rellevants sobre la pandèmia del COVID-19.

professionals-covid-web.jpg_2102391413

Es tracta d’un conjunt de materials elaborats amb rigor científic, pensats per posar a disposició de la comunitat investigadora, dels professionals de la salut i de la ciutadania en general. El directori s’ha elaborat conjuntament amb l’Observatori “Qualy” de l’ICO i la Fundació “la Caixa”.

“En situacions de crisi com la que estem vivint, disposar d’informació tècnica sòlida que orienti l’actuació professional i faciliti la difusió a la ciutadania, resulta essencial per prendre millors decisions i reduir la incertesa”, considera Xavier Gómez Batiste. El directori està organitzat al voltant d’àrees temàtiques o categories, com ara l’àmbit residencial, l’atenció telefònica, el control de símptomes, les cures pal·liatives, la situació d’últims dies, el dol, les recomanacions ètiques, el suport a la ciutadania o el suport a serveis d’atenció domiciliària entre d’altres, disposa de descriptors que faciliten la cerca i s’actualitza periòdicament. El document és obert i públic, i es pot consultar en aquest enllaç.

Suport psicològic a professionals de la salut
A més, la Càtedra ICO/UVic-UCC de Cures Pal·liatives i l’Observatori Qualy de l’ICO també han participat activament en la posada en marxa d’un call center de suport psicològic a professionals de la salut que s’ha iniciat recentment com a resposta a la situació d’emergència del COVID-19. El servei d’atenció telefònica està promogut per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Ministerio de Sanidad, i operat per la Fundació Galatea. Els experts de la Càtedra i de l’Observatori Qualy han assumit la direcció científica del disseny i posada en funcionament.

El servei d’atenció psicològica és gratuït, té abast a tot l’Estat espanyol i capacitat per gestionar un miler de trucades diàries en un horari de 9 a 22 hores els 7 dies de la setmana, tant per via telefònica com per videoconferència o fent un seguiment en línia. L’atenció es fa al telèfon 900 670 777 i tota la informació a l’entorn d’aquest servei està disponible en aquest espai del web de Fundació “la Caixa”.

“L’objectiu del servei és contribuir a pal·liar la sobrecàrrega emocional dels professionals que atenen pacients amb coronavirus i que s’estan deixant la pell en la primera línia d’intervenció per lluitar contra la malaltia”, explica Gómez Batiste. El director de la Càtedra explica que “l’equip de psicòlegs que estarà a la seva disposició tindrà com a objectiu fer-los més suportable, en la mesura del possible, la tasca que estan duent a terme en una situació tan delicada com l’actual”.

Aquestes dues iniciatives se sumen al document consensuat de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències en el context del COVID-19, que la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/UVic-UCC, juntament amb la de Bioètica – Fundació Grífols, va fer públic la setmana passada. El document recull i descriu les accions a implementar per tal d’oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les seves famílies, i oferir alhora unes pautes a seguir als professionals. El conjunt de recomanacions s’ha elaborat amb la participació d’un gran nombre d’experts i amb el suport i vistiplau de diverses institucions referents del sector.