Josep Piulats: “En tres anys tindrem tractaments contra el càncer tecnològicament més avançats”

L’oncòleg de l’Institut català d’oncologia va participar a la jornada de la FECEC ‘Celebra la vida després del càncer’ del 6 d’abril per visibilitzar les necessitats de les persones que han superat la malaltia.

DVCXKYfWsAA9HV8-2

 La immunoteràpia és l’arma del futur per combatre el càncer?

És l’arma del futur i del present. Actualment ja hi ha molts pacients que estan tractats amb immunoteràpia de primera línia.

A quins càncers es pot aplicar?

Ara mateix, en els darrers dos anys, han aparegut tot un ventall de diferents tumors que es beneficien d’aquest tractament.

Vam veure que els pacients amb tumors cutanis molt agressius, com el melanoma, es beneficiaven del tractament. Immediatament després va venir el càncer de pulmó… però és que en els darrers tres anys hi ha hagut alguns altres grups de càncer, com el de còlon o altres tumors extrets de la pell, com el carcinoma de Merkel, ronyó, bufeta… que també responien al tractament.

La darrera adquisició ha estat un tipus de càncer de mama, no dels més freqüents però sí un dels més agressius. I, actualment, tots aquests pacients s’estan tractant amb immunoteràpia en hospitals de Barcelona.

La immunoteràpia té resultats en qualsevol fase de la malaltia?

El desenvolupament dels medicaments sempre els comencem a aplicar al final. És cert que la immunoteràpia s’ha anat provant i testant contra tractaments tradicionals com la quimioteràpia. Però ara ja ha anat avançant posicions.

En tumors de melanoma, per exemple, ja la donem en primera línia disseminada. Però no només això, en el melanoma en concret ja la donem, inclús, després d’operar. O sigui si operem un tumor i veiem que hi ha ganglis (risc alt de recaiguda) donem immunoteràpia durant un any i el risc de recaiguda disminueix de forma dràstica.

Amb altres tumors encara es dona en la fase de testar. Però hi ha estudis en marxa i provablement hi haurà resultats d’aquí poc.

En quin moment del desenvolupament actual es troba la investigació en immunoteràpia?

Es troba ara mateix en un moment bastant avançada. Ara estem en la segona onada d’investigació que consisteix en combinar medicaments, immunològics o no. Aquesta combinació, en alguns càncers com el de pulmó ha demostrat ser molt efectiva.

Després s’espera, també, una tercera onada de tractaments tecnològicament més avançats. És a dir, podrem treure les defenses del pacient armar-les contra les armes del tumor i posar-les a dins del propi pacient. Tot això sembla ciència ficció però provablement d’aquí tres anys tindrem coses per poder utilitzar-les.