IV Jornada sobre les persones ostomitzades

El 9 d’octubre va tenir lloc la IV Jornada sobre les persones ostomitzades a l’Hospital del Mar de Barcelona, organitzada per l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO-Oncolliga), sota el lema “Viure amb una ostomia”.

ostomia

A la jornada hi varen assistir al voltant de 200 persones entre ostomitzats, familiars i professionals sanitaris de diversos àmbits.

L’acte va ser inaugurat per la Sra. Neus Cols, Presidenta d’ACO, la Sra. Lourdes García, Directora d’infermeria del Parc Salut Mar i la Sra. Yolanda Lejardi, Coordinadora de la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.

A la taula col·loqui: La persona ostomitzada des del seu entorn, es va comptar amb la participació de familiars d’ostomtizats, la Sra. Anahí Ruiz i Isabel Vàzquez, la psicòloga clínica Sra. Cristina Bierge de l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi i de l’Institut Català d’Oncologia- Consorci Sanitari Integral i la Sra. Adela Gonzàlez, gestora de casos UFACC. SAP Delta del Llobregat. Territori de Viladecans-1. La taula va ser moderada per la Sra. Maribel Sánchez de la Blanca, infermera estomaterapeuta de l’Hospital del Mar.

Es va ressaltar la importància de rebre la màxima informació possible sobre l’ostomia des del centre hospitalari. Es va fer èmfasi en què és clau la coordinació entre els Centres d’Assistència Primària i els hospitals per tal d’atendre al pacient després de l’alta hospitalària i sobretot per les persones d’edat avançada que viuen soles. Es va parlar de la comunicació entre la parella, de com tractar el tema de l’ostomia amb naturalitat  i de com explicar la nova situació als fills en funció de la seva edat.

Les fisioterapeutes Laia Blanco i Stephanie Kauffmann, del centre RAPbarcelona, van parlar del paper de la fisioteràpia en el reforç del sol pelvià i la musculatura abdominal en la prevenció de futurs problemes d’incontinència i d’hèrnies paraestomals, que tenen una gran incidència en persones ostomitzades. Es van donar una sèrie de consells pràctics sobre com evitar esforços, que podrien ser perjudicials, en algunes activitats diàries.

La taula col·loqui: Ostomia i reconstrucció de budell. Una decisió compartida, va  ser moderada per la Sra. Neus Cols, Presidenta d’ACO. Hi van intervenir Sr. Juan Luís Minguella, Sra. Sonia Juárez, Sr. Carles Romero i Sra. Rossana Alessandrello,  que van parlar de les seves experiències com a persones que són o han estat portadores d’una ostomia i la Sra. Sandra Alonso i la Sra. Susana González cirurgiana i infermera respectivament, del Servei de cirurgia general i de l’aparell digestiu de  l’Hospital del Mar.

Es va insistir sobre la importància d’informar bé al pacient i tenir en compte les seves preferències en aquells casos en què és possible una reconstrucció del budell. També es va constatar que encara manca molta informació sobre la qualitat de vida que tenen les persones ostomitzades i que una ostomia no impedeix continuar amb la vida que es portava abans de la intervenció.

També es va parlar sobre el període de readaptació del trànsit intestinal en els casos de reconstrucció del budell, que en algunes persones és llarg i complex. Es va debatre sobre la manca de suport per part de nutricionistes i fisioterapeutes en aquest període i de manca d’informació del que comporta.

Es va cloure la jornada informant que hi ha la intenció de celebrar la jornada de l’any vinent a Badalona.