Investigadors espanyols participen en un treball que identifica una nova combinació de fàrmacs contra el càncer

El grup Cancerómica de la Universitat de Màlaga (UMA) és l’únic equip europeu present en un nou treball de recerca que, desenvolupat per 15 centres nord-americans, ha identificat fàrmacs sinèrgics per regular la reprogramació metabòlica del càncer.

cancermama_1

Es tracta d ‘ “un pas endavant en la investigació sobre aquesta malaltia que obre esperances a la resistència al tractament per gemcitabina, un fàrmac clàssic per a pacients amb càncer de pàncrees”.

“El càncer és una malaltia molt complexa que agrupa molts tipus i pacients molt diversos. Així, el de pàncrees és un dels que pitjor pronòstic tenen, tant per la rapidesa amb què avança i la seva agressivitat, com per la dificultat que és la seva detecció. és el quart que més defuncions ocasiona en homes i dones i, en concret, el tipus adenocarcinoma ductal, que és el que nosaltres estudiem, és el més abundant “, ha explicat el catedràtic del Departament de Biologia Molecular i Bioquímica de la UMA José Manuel Matés.

Segons l’investigador, els canvis metabòlics que experimenten els pacients que pateixen aquesta afecció “són una de les característiques genuïnes que el càncer porta amb si”. Per això, el bloqueig metabòlic a partir de fàrmacs diana “és una de les vies d’estudi més intensa i amb millors resultats en els últims anys”.

“Hem detectat que amb la inhibició per gemcitabina el càncer se segueix reproduint utilitzant altres rutes metabòliques paral·leles. El nostre objectiu ha estat evitar resistència a partir d’altres fàrmacs com la digoxina, que bloquegin la proteïna HIF1-a (factor induïble per hipòxia), i la leflunomida, impedint així la reprogramació metabòlica de les cèl·lules tumorals que anul·la l’efecte de la gemcitabina, ha assenyalat Matés.

Avançar cap a l’efecte sinèrgic de diferents fàrmacs per “aniquilar” el creixement tumoral, a partir d’estudis de proteòmica i metabolòmica que mostrin com varien les condicions de glucosa i glutamina, essencials aquestes en tots els tipus de càncer, ha estat l’aportació d’aquest grup de la UMA compost per una desena d’investigadors.

Oncologia personalitzada
Per a aquest projecte investigador s’ha comptat amb la participació de més de 250 pacients d’assaigs clínics de diferents perfils genètics, segons han precisat. “L’oncologia personalitzada és el futur. Aquest serà el següent pas. Treballar respostes individuals a tractaments concrets utilitzant la metabolòmica i la sinergia de fàrmacs”, ha afirmat el professor de la UMA.

Hi han participat 15 grups de recerca nord-americans i un de la Universitat de Màlaga, com a únic representant europeu, del qual formen part, a més de Matés, els professors de Biologia Molecular i Bioquímica Javier Márquez, Francisco Alonso i Joan Segura, però en el qual també ha participat l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (Ibima) i el Laboratori de Proteòmica dels Serveis Centrals d’Investigació (SCAI).

Els centres nord-americans implicats són Boston Harvard Medical School, Weill Cornell Medical College de Nova York, Universitat de Michigan, Universitat de Colorado, Universitat de Texas i la Universitat de Nebraska.