Investigadors de l’ICO participen en un estudi internacional que mesura l’impacte dels objectius d’eliminació del càncer de coll uterí

L’any 2018, aproximadament unes 570.000 dones a tot el món van desenvolupar un càncer de coll uterí i al voltant de 311.000 van morir a causa d’aquesta malaltia.

191112-foto-vph.jpg_1654809990

Un nou estudi en què han participat investigadors del Programa de recerca en epidemiologia del càncer (PREC) de l’ICO i que ha estat liderat per investigadors de l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) i el Centre Belga del Càncer de l’Institut Sciensano, proporciona una avaluació global dels patrons d’incidència i mortalitat del càncer de coll uterí arreu del món. L’estudi, que ha estat publicat avui a la revista científica The Lancet Global Health, parteix de les estimacions de GLOBOCAN per a l’any 2018 disponibles a l’Observatori Mundial del Càncer de l’IARC (http://gco.iarc.fr/today) i serveix com a base per poder mesurar l’impacte futur de la malaltia.

Cap a l’eliminació del càncer de coll d’úter com a principal problema de Salut Pública
La infecció persistent pel virus del papil·loma humà (VPH) és la causa del càncer de coll d’úter. Actualment disposem de noves eines altament efectives per prevenir-lo, tant de prevenció primària (vacunació VPH), com secundària (cribratge utilitzant proves de detecció del VPH). Així doncs, l’any 2018, el director general de l’OMS va llançar una crida a tots els països del món per tal de poder mobilitzar recursos per posar fi a la malaltia.

L’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és poder eliminar el càncer de coll d’úter com a problema de salut pública arreu del món vacunant el 90% de les nenes a l’edat de 15 anys, cribrar el 70% de les dones d’entre 35 i 45 anys almenys dos cops i tractar el 90% de les dones d’arreu del món que pateixin lesions precanceroses o càncer.

Tot i que l’eliminació de la malaltia es pot assolir en poques dècades als països amb alts recursos, trigarà bastant més a la resta de països i, especialment, als més pobres. Tanmateix, si s’assolissin els ODS establerts per al 2030, l’eliminació es podria aconseguir a la fi del segle XXI. Actualment, la malaltia és la principal causa de mort relacionada amb el càncer en les dones als països de l’est d’Europa i a les regions de l’Àfrica occidental. Per altra banda la Xina i l’Índia constitueixen, sumades totes dues, més d’un terç de la càrrega cervical global amb 106.000 i 97.000 casos i 48.000 i 60.000 morts anuals, respectivament.

“Aquest treball mostra, una vegada més, que el càncer de coll d’úter continua sent un gran problema de salut pública al món i que afecta especialment les dones dels països amb menys recursos. Les dades que s’aporten permeten visualitzar on cal prioritzar i intensificar els esforços per implementar de manera efectiva la vacunació i el cribratge, davant l’ elevada càrrega de la malaltia” assenyala Laia Bruni, investigadora del Programa de recerca en epidemiologia del càncer de l’ICO. I afegeix, “Aquestes dades són essencials com a base per mesurar d’una manera sistemàtica i comparable els futurs assoliments en la prevenció d’aquest càncer”.

L’ICO com a centre de referència en VPH
L’Institut Català d’Oncologia, a través del Programa de recerca en epidemiologia del càncer (PREC) és un centre de referència en VPH a escala mundial, amb una trajectòria de més de vint anys, en recerca epidemiològica per a la prevenció i el control del càncer relacionat amb el virus del VPH a la població.

Actualment, l’activitat de recerca associada a la infecció pel VPH està especialment centrada en la susceptibilitat genètica i les bases moleculars dels càncers anogenitals i de cap i coll. Es treballa en el disseny de noves estratègies i intervencions per la prevenció dels càncers associats al VPH en estreta i activa col·laboració amb un gran nombre de grups de recerca nacionals i internacionals experts en diferents àrees relacionades amb el VPH, com també, amb l’administració i el sector privat.

El PREC porta a terme el control de les intervencions per a la prevenció i el control del càncer relacionat amb el VPH a la població i l’avaluació de la implementació del protocol de cribratge del càncer de coll uterí a l’atenció primària, la qual cosa permet identificar les dones amb alt risc de càncer de coll uterí. A més a més, coordina el desenvolupament d’assaigs clínics de les noves vacunes contra el VPHi avalua l’impacte de les vacunes del VPH a Catalunya.