El grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron està desenvolupant un nou sistema de diagnòstic molecular de càncer d’endometri, Cemark. El nou sistema és mínimament invasiu, i ofereix una precisió superior al 90 per cent per diagnosticar i predir el tipus de càncer d’endometri que pateix la pacient.
El projecte és un dels seleccionats per la Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE), en el marc del programa de mentorització internacional desenvolupat per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) a través del seu programa IDEA2 Global, que finalitzarà el proper mes de desembre.
La iniciativa, liderada pels investigadors Antonio Gil i Eva Colás de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR), es troba en fase de desenvolupament del prototip per arribar a un kit accessible i econòmic. Ja s’han realitzat dos estudis clínics retrospectius en 39 i 116 pacients en què es valida un potencial superior al 90 per cent de sensibilitat i especificitat per al diagnòstic i predicció del tipus tumoral amb tan sols la combinació de 5 biomarcadors. A més, el potencial podria arribar al 100 per cent dels diagnòstics a combinar-se amb els resultats d’una citologia endometrial mínimament invasiva, com és el aspirat uterí.
El sagnat vaginal anormal és un símptoma freqüent del càncer d’endometri i, també, d’altres patologies ginecològiques benignes. Donada la gravetat de patir aquest tipus de càncer, totes les pacients amb fortes sagnats vaginals es sotmeten a un procés diagnòstic, que inclou diversos tests, alguns d’ells invasius.
No obstant això, el sagnat anormal és un símptoma molt inespecífic, sent diagnosticades amb càncer d’endometri només el 5 per cent de les dones. Aquest és el quart càncer més freqüent en la dona i el sisè en mortalitat, però, el seu diagnòstic precoç permet uns índexs de supervivència del 95 per cent. En canvi, si el diagnòstic es produeix en fases avançades, la supervivència descendeix considerablement.
L’objectiu del grup de Recerca és desenvolupar un test menys invasiu i ràpid que facilitarà el diagnòstic amb precisió en una mostra mínimament invasiva. Dins de les proves que se succeeixen quan apareix el sagnat anormal estan l’examen pèlvic i una ecografia transvaginal. No obstant això, no ofereixen un diagnòstic concloent, el que obliga a sotmetre a la pacient a biòpsies d’endometri que poden ser per aspiració o per histeroscòpia. Evitar la biòpsia invasiva es converteix en el principal objectiu.
Funcionament de Cemark
Es tracta d’una eina molecular encarregada d’analitzar l’expressió de biomarcadors en una biòpsia líquida obtinguda mitjançant aspiració. Aquesta biòpsia es realitza introduint una cànula dins de l’úter per recollir, per buit, el fluid. El factor diferencial permet indicar si hi ha càncer i de quin tipus és.
“En millorar el diagnòstic, simplificar el procés, accelerar els resultats i reduir el cost, estem creant un diagnòstic menys invasiu per a la pacient i millorem la capacitat d’anticipació del metge, el que ajudarà a millorar la supervivència de les pacients”, ha declarat Colás. En aquest sentit, l’equip està pensant en un segona investigació que millori el nivell d’anticipació de les lesions pre-malignes, és a dir, que permeti actuar abans que el tumor comenci a desenvolupar-se.
El projecte es troba en una fase primerenca de desenvolupament del prototip, estant prevista la finalització del kit per d’aquí a dos anys. En aquest moment es realitzaran els assajos clínics necessaris per assolir les corresponents autoritzacions i s’espera que el kit arribi al mercat el 2020. Des del punt de vista translacional, l’equip treballa en diversos projectes orientats a millorar el diagnòstic i, també en el tractament , buscant arribar a una medicina personalitzada del càncer d’endometri.
Mentorització del MIT
“El programa de mentorització internacional del MIT està sent molt positiu”, ha assenyalat Colás. L’equip compta amb el feedback internacional de persones molt rellevants i actualment treballa amb tres mentors del MIT i de la Universitat de Harvard que, a més, els estan aportant contactes que ofereixen un gran valor afegit al projecte.
“El programa està ampliant la nostra perspectiva i ens ajuda a explorar nous camins, més enllà dels que ens havíem plantejat al principi, aportant millores en el test i en la definició de la millor estratègia per a la futura comercialització del kit. A més, el feedback dels mentors està sent molt positiu, i ens confirmen la viabilitat del projecte “, ha conclòs Colás.