Interrompre el tractament de càncer de mama per ser mare no augmenta el risc de recaiguda a curt termini

Els resultats de l’assaig clínic POSITIVE, coordinat pels grups de recerca SOLTI i GEICAM a Espanya, revelen que pausar la teràpia endocrina per quedar-se embarassades ‒sota control mèdic i durant un període determinat‒ en pacients joves amb càncer de mama receptor hormonal positiu no incrementa el risc de recaiguda a curt termini.

young-asian-pregnant-woman-holding-her-belly-talking-with-her-child-mom-feeling-happy-smiling-positive-and-peaceful-while-take-care-baby-pregnancy-near-window-in-living-room-at-home
Foto: Freepik

A més, la majoria de les pacients incloses a l’estudi van arribar a concebre i donar a llum nadons sans. Aquestes dades s’han presentat en el marc del darrer congrés anual d’aquest any en càncer de mama 2022 San Antonio Breast Cancer Symposium, que s’ha celebrat als Estats Units.

Segons la Dra. Cristina Saura, coordinadora de l’estudi POSITIVE a Espanya, membre de la junta directiva de SOLTI i cap de la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Vall d’Hebron i VHIO, “l’estudi POSITIVE es va dissenyar per donar resposta a la preocupació de les dones a qui es diagnostica càncer de mama en edat primerenca, sense haver completat el desig de ser mares i que reben la recomanació de fer un tractament hormonal d’almenys cinc anys. Els primers resultats d’aquest estudi pioner demostren que l’embaràs seria segur per a aquelles dones el tumor de les quals expressa receptors hormonals positius ‒que és el que pot preocupar més per l’augment d’estrògens durant l’embaràs‒ ja que, després de fer-ne un seguiment mitjà de 41 mesos, la taxa de recaigudes en aquestes pacients que van pausar el tractament per quedar-se embarassades dins de l’estudi va ser del 8,9%, enfront d’un 9,2% en pacients de condició equivalent quant a edat i tractament que no ho van fer. El seguiment a llarg termini serà fonamental per corroborar aquestes dades”.

Per examinar l’impacte de la pausa de la teràpia endocrina amb l’objectiu de buscar un embaràs, des del desembre del 2014 fins al desembre del 2019, 518 dones de 42 anys o menys amb càncer de mama de receptors hormonals (RH) positius que volien quedar embarassades es van incloure a l’estudi POSITIVE. Abans de pausar el tractament, les dones havien completat entre 18 i 30 mesos de teràpia endocrina adjuvant.

A l’estudi es va recomanar encaridament a les participants a l’assaig que reprenguessin el tractament endocrí després d’un intent d’embaràs o un parèntesi de tractament hormonal de dos anys per intentar-ho. Fins ara, el 76% ha reprès la teràpia, han dit els autors.

A l’estudi es van incloure pacients de 116 centres de 20 països; el 23% d’Amèrica del Nord, el 16% d’Àsia/Pacífic i l’Orient Mitjà i el 61% d’Europa, 72 dels quals procedeixen de 18 hospitals espanyols i han estat reclutades a través dels grups de recerca SOLTI i GEICAM.

Els investigadors continuen el seguiment de les participants a l’estudi per avaluar el risc de recidiva al llarg del temps. Han assenyalat que el breu seguiment dut a terme fins avui és una limitació de l’estudi POSITIVE, ja que el càncer de mama amb RH positiu pot reaparèixer anys després del diagnòstic inicial.

L’estudi és promogut i liderat a escala mundial per l’International Breast Cancer Study Group (IBCSG), una divisió de la Fundació ETOP-IBCSG Partners i per Alliance for Clinical Trials a Oncology in North America, en col·laboració amb el Breast International Group (BIG ), que opera a través dels grups SOLTI i GEICAM a Espanya.