L’Hospital Universitari Vall d’Hebron impulsa el primer registre complet de pacients amb sarcoma a l’Estat per millorar el diagnòstic i el tractament d’aquests tumors poc freqüents. Els sarcomes representen un 1% del total de càncers i afecten els teixits tous i viscerals i els ossos.
Arribar al diagnòstic d’un sarcoma pot ser difícil per aquesta baixa incidència i per la seva diversitat, ja que hi ha més de 70 subtipus diferents. “Els pacients perden molt de temps en el procés diagnòstic. L’hem de retallar perquè impacta negativament en el pronòstic”, adverteix la doctora Claudia Valverde, oncòloga mèdica especialista en aquest tipus de tumors. Els sarcomes afecten una de cada 20.000 persones, amb 376 casos a Catalunya i uns 2.000 a l’estat espanyol.
Aquest registre és la primera fase d’un projecte que continuarà amb la creació d’una xarxa estatal de patòlegs experts en sarcomes. L’objectiu és que tots els pacients tinguin accés a l’experiència i als mitjans tècnics dels centres de referència en sarcomes per garantir-los un tractament adequat.
“L’objectiu principal del projecte és millorar el diagnòstic dels sarcomes a Espanya i fer-lo més igualitari en les diferents regions”, ha destacat la doctora Cleofé Romagosa, patòloga de Vall d’Hebron especialista en sarcomes, en una roda de premsa aquest dilluns per explicar la iniciativa. La doctora Romagosa ha subratllat que actualment hi ha regions a l’Estat amb hospitals que ofereixen diagnòstics de “molta qualitat” en sarcomes i d’altres que ho tenen més difícil. “No es tracta que els metges siguin millors. És un tema d’experiència i de recursos diagnòstics”, ha puntualitzat.
Davant d’aquesta situació neix el projecte que impulsa Vall d’Hebron des del Grup Espanyol d’Investigació en Sarcomes (GEIS) i el grup de treball de tumors de parts toves de la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica (SEAP), amb el suport de diverses associacions de pacients. “Per lluitar contra la discordança en el diagnòstic de sarcomes es requereixen patòlegs amb experiència i comptar amb la infraestructura tècnica adequada, aparells d’última generació que ens permetin estudiar múltiples alteracions moleculars i perfils genètics”, assenyala el cap de Servei d’Anatomia Patològica de Vall d’Hebron, el doctor Santiago Ramon y Cajal.