Aquest estudi, liderat des de l’ICO Badalona i l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), permet avançar en la medicina personalitzada i obrir una nova via per a l’abordatge de tumors de pulmó. Es calcula que un 15% dels pacients amb càncer de pulmó se’n podrien beneficiar.
L’estudi demostra que en el càncer de pulmó amb mutació d’EGFR tractat amb fàrmacs inhibidors específics d’aquest gen es produeix un mecanisme de resistència a través de l’activació de les vies de senyalització cel·lular YAP1 i STAT3.
Gràcies a la col·laboració de centres europeus i internacionals per l’estudi de biòpsies de pacients, s’ha evidenciat que els nivells d’expressió de les proteïnes YAP1 i STAT3 són molt sensibles en la predicció de la durada de la resposta i el temps de progressió en pacients que han estat tractats amb gefitinib o erlotinib. El temps a la progressió en pacients amb nivells baixos d’expressió YAP1 i STAT3 s’allarga un mitjana global de 12 a 24 mesos. Així doncs, a nivells baixos d’aquestes proteïnes, augmenta la supervivència dels pacients tractats.
Per tant, la combinació de fàrmacs inhibidors de l’EGFR (genifitib i osimertinib), amb inhibidors de les vies de senyalització de YAP1 i STAT3 podria revertir el mecanisme inicial de resistència i ser clau en el maneig d’aquests pacients.
Es calcula que un 15% dels pacients amb càncer de pulmó es podrien beneficiar d’aquesta nova combinació de fàrmacs. Actualment s’està treballant en l’elaboració d’un assaig clínic i s’espera que durant l’any vinent pugui estar disponible per als pacients amb aquestes característiques.
L’estudi posa de rellevància l’estratègia de la combinació de tractaments diferents per lluitar contra el càncer de pulmó i obre la via a noves combinacions de fàrmacs per obtenir tractaments més eficaços. En el treball, que s’ha publicat a la revista Journal of the National Cancer Institute, hi han participat experts i centres de diferents països com França, Itàlia, Colombia o Shangai.
Càncer de pulmó i resistència a fàrmacs
Al maig d’aquest any se celebren 12 anys des del descobriment de les mutacions del gen EGFR en càncer de pulmó, la primera alteració genètica susceptible de tractament oral en aquests subtipus de tumors.
Prop del 20% dels pacients de càncer de pulmó tenen mutat el gen que codifica pel receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR). La sobreexpressió d’aquest gen, que s’observa especialment en dones fumadores, en ex fumadors i persones que mai no han fumat, afavoreix la proliferació de les cèl·lules tumorals.
El tractament amb inhibidors específics de l’EGFR, com els fàrmacs erlotinib, gefitinib o osimertinib, permeten controlar la malaltia en aquest subgrup de pacients. No obstant això, en la majoria de casos, el tumor s’acaba fent resistent al medicament i la malaltia progressa.
L’estudi que publica ara JNCI identifica les vies que expliquen la resistència a aquest tractament i, per tant, permet revertir aquesta resistència amb la combinació d’inhibidors de EFGR amb inhibidors de YAP1 i STAT3. Es tracta d’un pas més cap a la medicina personalitzada i una nova mostra de l’aplicació de la investigació directament en els pacients.
L’ICO Badalona, de referència internacional
El Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Badalona és un referent internacional en la recerca i el tractament del càncer de pulmó. Rafael Rosell, director del Programa de Biologia del Càncer i Medicina de Precisió, ha estat un dels primers en impulsar anàlisis genètiques dels tumors dels pacients per establir quin és el tractament més efectiu en cada cas.
Des de l’ICO Badalona s’han dut a terme, des de l’any 2005, importants estudis per identificar la mutació del gen EGFR i l’ús de l’inhibidor erlotinib, amb un impacte destacable en la milloria de la supervivència dels pacients.
L’estudi ha estat impulsat per l’Obra Social “la Caixa” que a través del seu programa de recerca, dóna suport a la investigació d’excel·lència en el camp de les ciències de la vida i de la salut.