Gestió emocional del càncer en temps de pandèmia

Negació, por a la mort i ràbia són les primeres emocions que afloren quan apareix un diagnòstic de càncer. Un cop iniciat el tractament oncològic sorgeix la por al tractament i a no tornar a ser la mateixa persona. Aquesta por anticipatòria es manifesta en forma d’ansietat. L’altra potent emoció és la tristesa que visita als pacients de càncer amb l’acumulació de fatiga. Així ho ha explicat la psicòloga clínica Núria Agudo de la Fundació Oncolliga Girona, al webinar organitzat per la FECEC el passat 3 de novembre, titulat “Gestió emocional del càncer en temps de pandèmia”.

benches-geffc8abc4_1920

Núria Agudo assegura que quan apareix la tristesa s’ha de vigilar que no desemboqui en una simptomatologia depressiva. En aquest sentit, apunta que és la desesperança el que fa saltar les alarmes dels professionals en salut mental. La desesperança té a veure amb pensaments negatius de “no hi ha res a fer”, tot està perdut i desmotivació vital.

Una altra emoció que també es fa present en el tractament oncològic és la culpa per no alimentar-se bé o no cuidar-se prou i també el sentiment de soledat, que amb la pandèmia s’ha fet més evident. Per a la psicooncòloga Agustina Sirgo, de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud, Hospital Universitari Sant Joan de Reus, la crisi per la COVID-19 ha agreujat la gestió emocional de les persones amb càncer. I és que han aparegut nous temors: por a no ser atès pel sistema sanitari, por a la crisi socioeconòmica o por a la soledat derivat del confinament i l’aïllament social.

El webinar també ha acollit la mirada de testimonis de càncer en temps de pandèmia, com el de l’Anna Varderi, gerent de la Fundació d’Oncologia Infantil, Enriqueta Villavecchia. Varderi assegura respecte a la soledat, que “pots estar sola físicament, però sentir-te molt acompanyada per telèfon, des d’on vaig rebre moltes mostres d’amor i suport”. I afegeix “les sessions de wattsapp familiar em van salvar la vida”.

El treball de l’acompanyament emocional en persones amb càncer implica acceptar i validar les emocions que van apareixent al llarg del procés, per no tapar-les. Cal destacar també que hi ha emocions de connotació més positiva que van sorgint al llarg del procés i que també treballen els psicooncòlegs en teràpia com ara la gratitud, és a dir, valorar les petites coses, i l’esperança en què el tractament funcioni.

El webinar “Gestió emocional del càncer en temps de pandèmia” forma part del cicle de webinars “Càncer: present i futur”, que organitza la FECEC amb motiu del 20è aniversari.