FECEC, Junts contra el Càncer demana al Congrés que acceleri l’aprovació de la llei per a la protecció social i laboral de les persones amb càncer

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha demanat al Congrés dels Diputats que finalitzi el termini de presentació d’esmenes a la 124/000012 Proposició de Llei per millorar la protecció social i laboral de les persones a qui els ha estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma.

La proposició de Llei, aprovada al Senat el mes de maig, continua en tràmit a la cambra baixa i la FECEC sol·licita que s’acceleri el procés de cara a que la Llei sigui aprovada en el mandat actual. Aquesta iniciativa legislativa en tràmit és essencial per seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer.

Tanmateix, la FECEC, Junts contra el Càncer ha presentat una sèrie de propostes de millora del text que està compartint des del passat mes de setembre amb els representants dels diferents partits polítics amb presència al Congrés dels Diputats. En aquestes reunions, la federació també ha compartit amb els representants polítics altres inquietuds de les persones afectades de càncer en el seu retorn a l’activitat laboral.

1280px-Solemne_apertura_de_la_XIV_Legislatura_04
Foto: Wikipèdia

L’alta inversió en investigació en l’àmbit oncològic ha permès millorar els tractaments i taxes de supervivència i ara ja es parla del càncer com una malaltia que tendeix a la cronificació. En aquest sentit, la FECEC desenvolupa el programa ‘Després del Càncer’ per atendre a les necessitats i dificultats que poden aparèixer en aquesta nova etapa i treballar per a la plena reinserció d’aquestes persones. L’àmbit laboral és un dels quals es necessari impulsar més millores.

Proposta de modificacions a la Proposició de Llei

La FECEC, Junts contra el Càncer ha presentat una sèrie de proposta de modificacions del text que es resumeixen en dos punts. El primer fa referència a la disminució de la retribució salarial durant un any en la reincorporació progressiva a la feina de les persones que hagin superat la malaltia. La FECEC considera que aquest fet afecta greument les persones vulnerables i demana que la reincorporació progressiva no vagi acompanyada d’una reducció de salari.

El segon dels punts que la FECEC sol·licita que es modifiqui és el que fa referència a la reserva del lloc de treball durant quatre anys per a les persones en situació d’incapacitat. La federació demana que durant aquest període de reserva no se suspengui la relació laboral i aquest temps compti a l’efecte d’antiguitat.

A banda d’aquests punts, la FECEC considera que existeixen algunes mancances al text, com la no inclusió de cap proposta per a dotar a les empreses de majors recursos per a assegurar una millor reincorporació de les persones després d’una malaltia greu o carcinoma o la contractació de persones que han patit càncer. Tanmateix, també suggereix la necessitat d’afegir un punt per a garantir que les persones que es reincorporen al Treball amb carcinoma o malaltia greu, no tinguin supeditades les seves necessitats de visites mèdiques amb el que estableix l’estatut dels treballadors.