Experts en prevenció de càncer assenyalen en el Comité BECA els riscos ambientals i laborals

El passat 11 de desembre el Comitè Especial de la Lluita contra el Càncer (BECA) va escoltar a diversos especialistes en prevenció del càncer sobre l’efecte que el medi ambient pot tenir en el risc de desenvolupar càncer. La xerrada es va centrar en factors com la radiació, la contaminació de l’aire, l’exposició a productes químics i pesticides, i l’exposició a carcinògens en el treball.

Gaceta Médica
Gaceta Médica

Augment de pacients amb càncer
Joachim Schüz, cap de Secció de Medi Ambient i Radiació en l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC, per les seves sigles en anglès) que depèn de l’OMS, va assenyalar que existeix una tendència ascendent constant respecte al nombre de persones amb càncer i que romandrà en el temps. “Es calcula que en 2040 tindrem el 5,21 milions de càncers, així que per als pròxims 20 o 25 anys estem parlant de més de 100 milions de càncers nous”, va advertir.

Davant això, Schüz considera que la prevenció és molt important, “també a nivell primari”. I és que els factors que influeixen en el risc de contreure càncer (tabac, obseidad, dieta, alcohol, infeccions, radiació o factors professionals i ambientals) es poden prevenir. De fet, va afirmar l’expert, al voltant d’un 40 per cent dels càncers són prevenibles.

“Tenim un codi europeu contra el càncer amb 12 maneres de reduir els riscos de contreure un càncer, com l’exposició al sol, la radiació, un altre tipus de contaminants, etc.”, va explicar Schüz. A més, va afegir que aquest codi europeu va acompanyat d’una sèrie de normatives per a ajudar les persones a evitar emmalaltir de càncer.

Exposicions i càncers prevenibles
La professió és responsable d’entre un 3 i un 4 per cent dels càncers. Un dels majors riscos professionals que són cancerígens és l’amiant (representa la causa de la meitat dels càncers en aquest sector). Com es pot intervenir? Amb un marc regulador adequat controlant l’exposició i vetllant perquè es compleixin les normatives de protecció per als treballadors. D’aquesta manera, la majoria dels càncers en aquest context es podrien prevenir.
La radiació ultraviolada, que representa entre el 2 i el 3 per cent dels càncers. S’ha de tenir responsabilitat i evitar una exposició solar prolongada. Es pot prevenir amb campanyes de prevenció ben definides. La càrrega del càncer es podria reduir bastant, encara que no eliminar.

El radó provoca l’u per cent dels càncers. És la principal causa de l’exposició a la radiació. Es podrien imposar mesures de mitigació per a reduir l’exposició domèstica. La càrrega del càncer es podria reduir però no eliminar, perquè hi ha radiació en l’ambient.

La radiació mèdica també és causa de càncer (un per cent). Existeix un increment de l’ús de procediments mèdics que impliquen radiació. L’ideal seria disminuir aquestes tècniques, però no és possible en cas d’emergències i la decisió sobre risc-beneficio queda en mans del metge.

La contaminació atmosfèrica. L’u per cent de càncers es deuen a això, perquè hi ha moltes partícules cancerígenes en l’ambient. S’ha d’actuar de manera proactiva per a evitar nivells de contaminació alts.

Impacte del medi ambient
“Veiem que l’ambient impacta en la nostra salut i l’OMS considera que un 24 per cent de totes les morts mundials de càncer tenen a veure amb el nostre entorn. Estem parlant de 13,7 milions de morts a l’any”, va destacar María Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS.

A més, d’aquests gairebé 14 milions de morts, “7 milions són causades per l’exposició a la contaminació atmosfèrica, que és un dels problemes de salut pública més importants amb els quals ens topem”. I gairebé un 30 per cent del risc de patir càncer de pulmó es pot atribuir a la contaminació atmosfèrica.

Neira també va posar l’accent que el 91 per cent de la població mundial respira aire que no respecta les normes proposades per l’OMS, és a dir, aire contaminat. “El fet que no es prenguin més mesurades no té a veure amb el fet que no hi hagi suficients eines, orientacions o fins i tot campanyes que poden contribuir a aquesta lluita contra la contaminació ambiental”, va concloure.

Impacte del treball
Per a Gunnar Johanson, professor de toxicologia ocupacional i avaluació de riscos de l’Institut Karolinska de Medicina Ambiental, encara que el càncer té un efecte “devastador” en general, el càncer d’origen laboral el té en particular.

“La primera causa de mort en treballadors té a veure amb càncer. Al voltant de 100.000 treballadors moren a l’any per càncer d’origen laboral a Europa”, va assenyalar Johanson.

I va assegurar que els agents cancerígens més comuns són el fum del tabac i la radiació solar. No obstant això, va apuntar, és molt difícil definir l’exposició: “Tothom està exposat en major o menor mesura a la radiació solar”.

La millor manera d’evitar una sobreexposició al càncer en l’entorn laboral és “prohibir prohibir substàncies químiques en el treball, aplicar restriccions o altres mesures de prevenció”.