Èxit d’assistència en la Jornada d’Infermeria de la Xarxa ICO d’Atenció oncològica

El passat divendres, 16 de desembre, es va celebrar la Jornada d’Infermeria de la Xarxa ICO d’Atenció Oncològica a la sala d’actes de l’Hospital de Santa Caterina de Salt amb més d’una setantena d’assistents. Durant la trobada hi va haver diverses xerrades i col·loquis sobre diferents aspectes que preocupen tant a professionals com els pacients amb càncer: la sexualitat, la dieta i l’exercici físic.

161216-xarxa-oncologica2-jpg_1366068505

L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del director assistencial de l’ICO Girona, David Gallardo; el director mèdic de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Josep Costa, i la supervisora de l’Hospital de Dia de l’IAS, Lourdes Herrero.

Dieta, exercici físic i activitat sexual en pacients amb càncer
El coordinador de la Xarxa ICO-Girona en Oncologia Mèdica, Jordi Rubió, va ser l’encarregat de moderar la taula que va tractar tres temes que sovint preocupen als pacients afectats per càncer i als professionals que els hi ha de donar respostes, com són: la dieta, l’exercici físic i l’activitat sexual.

La cap de servei d’Oncologia Mèdica del Consorci Hospitalari de Terrassa, Àngels Arcusa, va explicar quines són les diferents disfuncions sexuals i models de resposta que poden tenir els pacients que estan en tractament o que ja han superat la malaltia.

Per una banda hi pot haver canvis en els seus hàbits sexuals però va donar les respostes de quines eines poden tenir per superar les seves possibles disfuncions o com es pot afrontar una ‘renegociació sexual’ per tal d’enfortir la relació amb la parella.

Per altra banda l’oncòloga mèdica del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona, Sònia del Barco, va exposar la realitat de quina ha de ser la dieta en un procés de malaltia com el càncer i, sobretot, va aclarir els dubtes de totes aquelles dietes que encara no tenen una evidència científica que les avali. Pel que fa a l’exercici físic va recomanar poder fer una alguna activitat a la setmana per a poder mantenir un correcte índex de massa corporal.

Un col·loqui entre els professionals va posar punt i final a una jornada que va permetre aclarir dubtes als assistents i sobretot poder donar respostes a aquelles possibles preguntes que puguin realitzar els pacients.