Estudi sobre la cirurgia més idònia en el càncer de recte

Professionals de la unitat de cirurgia colorectal de l’hospital Josep Trueta de Girona treballen en la creació d’un model predictiu que permeti de determinar quina és la millor cirurgia per a cada cas en els pacients que han de ser operats de càncer de recte.

Intervenció amb el robot Da Vinci al Trueta. La foto és de l'ICS Girona.
Intervenció amb el robot Da Vinci al Trueta. La foto és de l’ICS Girona.

El model predictiu que volen crear ha de permetre de saber científicament, abans de la intervenció, quina és la millor opció per al pacient: la cirurgia per laparoscòpia, la robòtica o la via combinada, transanal. I això implica saber, abans de l’operació, per mitjà de proves radiològiques, quin és l’estadi del tumor (si està més o menys avançat).

La unitat de cirurgia colorectal va decidir començar aquest treball de recerca fa dos anys i, d’aleshores ençà, ha analitzat les variables de 200 pacients que han estat operats. Ara es vol validar el model que s’ha descrit a partir de les dades recollides. I la recerca es podrà continuar gràcies a l’aportació econòmica de 100.000 euros que ha fet la Fundació A. Bosch de Noel Alimentària, en el marc de la campanya de mecenatge Fes + Trueta. Aquesta aportació ha permès de poder disposar d’un gestor de dades clíniques per fer l’estudi de totes les variables recollides fins ara.

L’any passat, es van operar al Trueta un total de 101 pacients amb càncer de recte. El 85% d’aquests pacients van ser intervinguts per via laparoscòpica. Als cinc anys del diagnòstic, la supervivència d’aquests pacients és del 75%.