Especialistes mèdics preparen una guia pràctica de com actuar els pacients de càncer davant la Covid-19

La Societat Europa de Medicina Oncològica (ESMO, en les seves sigles en anglès) es reuneix cada any i en l’edició d’enguany ha elaborat una guia sobre com ha d’actuar amb un pacient de càncer en l’actual pandèmia de la Covid-19. En el cas que un pacient de càncer doni positiu de coronavirus el primer pas serà aïllar-lo i curar la Covid-19.

Es probable que, encara que no tingui el coronavirus, els especialistes mèdics decideixin retardar-li el tractament oncològic. Amb això, es vol evitar que acudeixi a centres mèdics on podria entrar en contacte amb la Covid-19 i, per tant, evitar el risc d’infecció del pacient.

L’ESMO ha demanat diferenciar en tres tipus de pacient: nivell 1 que requereixen una atenció amb una prioritat alta i no poden aturar el tractament oncològic; nivell 2 que, malgrat que la seva vida no està en risc a curt termini, no poden posposar el seu tractament més enllà de sis o vuit setmanes; nivell 3, que el risc de la seva malaltia és baix, per la qual cosa poden aturar el tractament fins que s’acabi la pandèmia.

hospital-840135_1920

D’altra banda, també es probable que s’adapti el tractament acord a l’evolució de la pandèmia i per evitar una exposició al virus al pacient. Per això, és probable que els tractaments de quimioteràpia per via intravenosa siguin substituïts per via oral per reduir el temps del pacient dins de l’hospital.

Aquests són els punts principals de la guia que ha elaborat l’ESMO per com actuar amb els pacients de càncer en el context actual de pandèmia, però pots conèixer més detalls en aquest web.