Espanya incomplirà el 2025 objectiu OMS de reduir 30% tabaquisme en dones

Espanya no arribarà l’objectiu de l’OMS de reduir el 2025 un 30% el consum de tabac en les dones, segons un estudi elaborat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Alcalá d’Henares (Madrid).

estudi tabaquisme

El treball, publicat a la revista Nicotine & Tobacco Research, mostra l’evolució del consum de tabac a Espanya en els últims anys i les projeccions de consum fins a 2025 per sexe i grups d’edat i augura un increment del tabaquisme en els propers anys de les dones d’entre 40 i 64 anys.

Les dades mostren un descens continuat del consum de tabac en tots dos sexes que es projecta fins a 2025, però aquesta reducció s’observa especialment entre els homes i les dones menors de 40 anys, de manera que preveu un augment del consum de tabac entre les dones de entre 40 i 64 anys.

“Si no reverteix la tendència, aquest estudi demostra que Espanya no arribarà per a les dones els objectius fixats per l’OMS de reduir el consum de tabac un 30% de cara a 2025”, ha destacat l’investigador principal de l’estudi, el professor José M . Martínez-Sánchez, responsable del grup de recerca d’avaluació de determinants de salut i polítiques sanitàries de la UIC.

L’estudi preveu que la mortalitat per malalties relacionades amb el consum de tabac augmenti en les dones en els propers anys.

“Els resultats mostren la necessitat de definir i enfortir les intervencions en salut pública dirigides a reduir el consum de tabac, principalment entre les dones, i prevenir que els adolescents s’inicien amb qualsevol forma de tabac”, ha puntualitzat el professor Esteve Fernández, director del Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac de l’ICO.

El treball ha arribat a aquestes conclusions a partir de les dades obtingudes en les enquestes nacionals de salut realitzades a Espanya els anys 2003, 2006 i 2011.

L’equip d’investigadors ha reconstruït també els índexs de tabaquisme anuals des de 1989 fins 2011 per gènere i grups d’edat de 5 anys, i per predir la prevalença del consum de tabac en el període 2012-2025 s’ha utilitzat el model binomial logístic bayesano