Espanya destina 2 milions d’euros al 2021 en estratègia per fer front al càncer

Enguany s’implementarà l’organització assistencial del càncer infantil i de l’adolescència

Ministra sanitat, Carolina Darias
Ministra sanitat, Carolina Darias

El Govern d’Espanya destinarà aquest any més de 2 milions d’euros a la implementació de l’Estratègia sobre el Càncer amb les Comunitats Autònomes. Així ho ha avançat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la cloenda de l’acte commemoratiu del Dia Internacional del Càncer Infantil que ha organitzat la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer sota el lema “Una millor supervivència és possible”.

Com ha detallat Darias, els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 preveuen, concretament, una partida d’un milió d’euros per a la implementació de l’acord amb les Comunitats Autònomes sobre l’atenció al càncer infantil, una altra similar d’un milió d’euros per a la implementació de l’Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut (SNS) i una partida de mig milió d’euros per a la implementació de l’acord sobre càncer i Covid-19.

La ministra de Sanitat també ha recordat que durant el 2019 es van elaborar i es van aprovar juntament amb les Comunitats Autònomes els indicadors per avaluar l’organització assistencial del càncer infantil i de l’adolescència que s’implementarà enguany.

Així mateix, ha subratllat Darias, la millora i ampliació de l’Estratègia s’alinerarà amb la implementació del Pla Europeu contra el Càncer, aprovada el passat 3 de febrer, que inclou, entre les seves línies d’actuació, una específica per al càncer infantil i de l’adolescència.

Nou CAR-T

D’altra banda, la ministra de Sanitat ha valorat la presentació aquesta mateixa setmana d’un nou CAR-T –ARI-0001- per a pacients amb leucèmia linfoblástica aguda (LLA) per part de l’Hospital Clìnic de Barcelona; projecte desenvolupat íntegrament a Europa i que va ser aprovat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), “de la qual tots ens sentim orgullosos”.

Un avanç, ha destacat Darias, alineat amb els principis d’equitat, seguretat i eficiència del ‘Pla per a l’abordatge de les teràpies avançades en l’SNS: medicaments CAR’ del Govern d’Espanya i, entre els objectius del qual, es troba l’impuls a la recerca i la fabricació pròpia i pública d’aquests medicaments en l’àmbit acadèmic del SNS.

La ministra de Sanitat ha tingut paraules de reconeixement cap a totes les organitzacions que, com la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer, treballen per a donar resposta davant la malaltia i a les persones que emmalalteixen.

Carolina Darias ha acceptat el repte que suposa el lema “una millor supervivència és possible”, al mateix temps que ha reclamat la col·laboració de totes les institucions, organitzacions i famílies, per a contribuir a fer d’aquesta meta una realitat.

En l’acte, ofert telemàticament per Servimedia TV, han participat el president de la Federació Espanyola de pares de Nens amb Càncer, Juan Antonio Roca, el director General de Servimedia, José Manuel González i la presidenta de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia pediàtriques, Ana Fernández-Teijeiro; i la coordinadora de l’Associació de Pares de Nens amb Càncer de Bizkaia, Ainhoa Fernández.