Aquest dimecres s’ha presentat el programa Escola de Salut Catalana, integrat en la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut. Es tracta d’un espai on adquirir habilitats i coneixements per mantenir, potenciar i millorar la salut, per així prendre decisions informades sobre aquesta i incrementar-ne el benestar.
L’Escola de Salut Catalana té com a finalitat dissenyar i implementar, de manera participada, un programa formatiu obert a tota la ciutadania, amb el principal objectiu de capacitar-la en relació amb els coneixements, habilitats i actituds respecte de la seva salut individual i col·lectiva, especialment enfocat a l’ús racional dels medicaments.
Així es preveu incorporar-hi accions de promoció de la salut, prevenció de la malaltia, coneixement del sistema sanitari català i foment de l’autocura, des d’una perspectiva salutogènica i expansiva, a partir de la definició participada d’aquells continguts que resultin d’interès per a la ciutadania i/o al sistema sanitari català.
Quines són les seves funcions?
- Planificar, dissenyar i gestionar activitats formatives.
- Avaluar i validar recursos externs existents per fer-ne d’altaveu.
- Fomentar la participació ciutadana en l’educació per a la salut.
- Treballar des de la perspectiva de la igualtat de gènere i altres factors d’equitat en salut.
Què s’hi pot aprendre?
- Les diferents condicions de salut, que és tot allò que pugui afectar el ple gaudiment de la vida, per exemple, una malaltia.
- A agafar un rol actiu en la gestió de la salut individual i col·lectiva.
- Com promocionar, millorar i mantenir el benestar físic, emocional i social.
- Quina és la relació entre la salut i el que ens envolta i com generar xarxes comunitàries saludables.
Com es farà?
A través de diferents accions:
- Proporcionar informació.
- Oferir formació.
- Estimular la participació.
- Impulsar moviments transformadors.
Aquestes accions es duran a terme de manera combinada, tant en la modalitat presencial com en línia. A més, es fomenta l’aprenentatge a través de la interacció i compartir experiències i coneixements entre iguals o experts, buscant una participació activa.
Font: Departament de Salut