Irene Costa és coordinadora de voluntariat d’AFANOC
– Com vas arribar a l’AFANOC? Què t’aporta la teva feina?
Fa gairebé vuit anys i mig que treballo a l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC). Vaig començar a la seu d’AFANOC a Tarragona i durant aquests anys he desenvolupat diferents funcions, totes elles relacionades amb l’atenció dels infants i adolescents i les seves famílies, fins a dia d’avui que estant a la seu d’AFANOC a Barcelona coordino l’Àrea de Voluntariat.
Considero que la meva feina és vocacional i des d’un inici, m’ha aportat satisfacció personal, a la vegada que un canvi en la pròpia escala de valors. No obstant, cal reconèixer que es tracta d’una tasca professional delicada, on la càrrega emocional hi juga un paper molt important i a part de la formació i habilitats professionals adequades és imprescindible el saber gestionar les emocions i els sentiments.
– Quin tipus de voluntariat desenvolupa la teva associació?
A l’AFANOC comptem amb un nombrós equip de voluntariat que desenvolupa una tasca complementària a la de l’equip professional per tal d’oferir una atenció integral a les famílies i ajudar a assolir els objectius de l’associació.
El voluntariat que es pot dur a terme a l’AFANOC és:
- Voluntariat Hospitalari al Servei d’Oncohematologia Pediàtrica de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron
- Voluntariat a La Casa dels Xuklis
- Voluntariat Domiciliari
- Voluntariat en tasques administratives
- Voluntariat puntual en actes i campanyes
– Quin tipus de voluntariat destacaries de l’AFANOC?
Per a nosaltres, tant important és l’actuació dels voluntaris/àries que acompanyen als infants i adolescents que estan malalts o als seus familiars, com la contribució de voluntaris i voluntàries que col·laboren en campanyes, actes o donant suport a l’entitat desenvolupant tasques administratives. Tot són formes igualment necessàries i importants perquè l’entitat tiri endavant.
No obstant, el voluntariat hospitalari, és el grup més nombrós en quan a nombre de voluntaris i voluntàries, al que s’hi dediquen més hores i el que dóna atenció a més nens/es i famílies.
S’ofereix un servei actiu els 365 dies de l’any, de 10h a 20:30h (en diferents torns) a la Planta d’oncohematologia pediàtrica de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron i de 10h a 15h a l’Hospital de Dia de la mateixa institució. Els 100 voluntaris i voluntàries que conformen aquest equip tenen la funció d’acompanyar, donar suport, jugar, entretenir i oferir activitats lúdiques als infants i adolescents i als seus cuidadors durant els períodes d’ingrés a planta i les visites ambulatòries
– Quants voluntaris teniu actualment?
Entre les seus d’AFANOC a Barcelona, Tarragona i Lleida, actualment comptem amb el suport de 432 voluntaris i voluntàries.
– Quin creus que és el perfil del voluntari de l’AFANOC? A quins valors doneu importància i quins altres valors fomenteu?
El nostre perfil de voluntaris és força heterogeni i creiem que això és positiu perquè els infants i les famílies s’enriqueixen estant en contacte i jugant amb persones amb característiques diverses (edat, gènere, habilitats…) i cadascuna amb les seves maneres de ser i de fer pròpies.
Com a entitat dedicada principalment a l’atenció d’infants i adolescents, és necessari que les persones que formen part de l’equip de voluntariat tinguin eines i recursos per atendre’ls com als nens que són, deixant de banda l’estat de vulnerabilitat en el que es troben degut a la situació de malaltia que estan vivint.
Alguns dels valors que tenim en compte serien els següents:
Per a nosaltres és molt important que el voluntari comparteixi la nostra filosofia i la visió que tenim de la malaltia, que vegi el nen/a com a tal i doni resposta a les seves inquietuds, motivacions i necessitats pròpies de l’etapa vital en la que es troba. Altres valors als que donem importància i intentem fomentar serien: compromís; respecte a la privacitat dels nens i les famílies; saber estar i acompanyar en el silenci…
– Quins són els reptes per al futur de l’associació?
L’AFANOC centra les seves forces en:
- Poder mantenir els serveis que oferim a les famílies i que es puguin continuar oferint de forma gratuïta per a elles.
- Continuar incidint en les polítiques públiques.
- Mantenir els espais i instal·lacions hospitalàries on hi és present perquè siguin les adequades pels nens/es i les seves famílies.
- Estendre la campanya del “Posa’t la Gorra!” a diferents municipis de Catalunya.
- Poder donar atenció a més infants i famílies donant força a les seus que tenim a altres demarcacions.
- Fomentar la col·laboració i implicació de la ciutadania.
Comparteix la teva experiència com a voluntari. Deixa’ns el teu comentari!
Vols ser voluntari? Contacta amb nosaltres i t’informarem de totes les opcions que tens.