“Ens preocupen les desigualtats sanitàries i defensem la equitat”

Montserrat Domènech va ser nomenada, el passat mes d’abril, presidenta de FECMA (Federació Espanyola de Càncer de Mama). Parlem amb ella de la situació actual de les dones i els reptes que encara queden per assolir.

montserrat-domenech

Quin és el seu principal objectiu al capdavant de FECMA?

 Els objectius son molts i FECMA seguirà reivindicant, en nom de totes les dones, tot allò que sigui una millora per a la cura de la malaltia.

Quines necessitats o carències falten encara al sistema de salut i quines són les més urgents en relació al càncer de mama?

 Sempre hi ha necessitats i carències, però també es veritat que  es van superant a la vegada que n’apareixen de noves. Per exemple el consell genètic poc a poc s’ha anat implementant en totes les comunitats, i en aquests moments es disposa de probes genètiques mes sofisticades per mesurar el risc de càncer d’origen hereditari.

També actualment s’estan oferint,  pràcticament a totes les comunitats, les probes genòmiques amb les que es poden beneficiar dones amb diagnòstics concrets de càncer de pit,  ja que els resultats permeten decidir quin tipus de tractament serà el mes efectiu, o inclòs, si es pot estalviar una quimioteràpia.

Ens preocupen les desigualtats sanitàries i defensem la equitat,  que suposa la igualtat d’accés a les prestacions, als tractaments i fàrmacs innovadors.

El dret a una segona opinió, a una bona informació, objectiva, comprensible…la seguretat del pacient, l’assistència psicosocial, la rehabilitació física…To això també es important, i tot això també ens preocupa.

No oblidem la necessitat d’atenció a la cronicitat que poden presentar les pacients de càncer de mama i a la atenció dels efectes adversos a curt i llarg termini, que moltes pacients poden patir.

El Sistema Nacional de Salud ha d’incorporar reformes per adaptar se  a les noves necessitats clíniques i tenir una especial atenció amb les persones amb metàstasis, que ens mereixen una especial atenció. Es necessiten  equips i unitats de cures pal·liatives de qualitat, acompanyats, també, de l’assistència psicosocial.

Tot es prou urgent, però per resumir, diria que el mes urgent en relació al càncer de mama es la curació del mateix, i es molt preocupant el preu elevat que tindran els nous tractaments,  que no sabem si podran ser assumits per la Sanitat Pública.

No podem obviar que la supervivència als cinc anys es del 82% aproximadament, però  un 30% de dones tindran una recidiva.

En quin punt es troben els programes de detecció precoç? Estan funcionant bé?

Una de les nostres reivindicacions es sobre la  prevenció i detecció precoç del càncer de mama, tenint cura de que en totes les comunitats autònomes es mantinguin programes de cribratge qualificats, junt amb el foment d’hàbits de vida saludables. Estan funcionant, però tot es pot millorar i caldria augmentar la participació i l’adherència als programes de cribatge.

Com a presidenta de FECMA, quin missatge donaria a les pacients amb càncer de mama?

Tenim un bon Sistema Nacional de Salud. El país disposa de molts bons professionals i la estrategia en Cáncer del SNS vetlla perquè als pacients oncològics se’ls hi ofereixin els protocols adequats pel tractament del seu càncer.

A totes les dones els hi diria que tinguin confiança. Certament, quan es rep un diagnòstic de càncer, el primer sentiment  es de por. Però a la vegada podem confiar. Podem superar la malaltia.

Cada dona es una història…cada dona ho viurà diferent. Però totes les dones tindran dret i accés a una sanitat de qualitat on podem confiar en els professionals que estan mostrant la seva capacitat en temps de tantes dificultats.

A banda de ser presidenta de FECMA, també està vinculada al Grup Àgata, entitat de dones afectades de càncer de mama adherida a la FECEC. Com valora la tasca de la federació de donar cobertura a les entitats?

Es cert, presideixo l’associació catalana de dones afectades de càncer de mama, Grup Àgata i confesso que  es un privilegi  col·laborar amb aquest grup de dones de les que he après tot allò que molt generosament han compartit, dones totes elles valentes, mereixedores del mes gran respecte i  que tan elles com les mes de 40.000 dones de FECMA, han confiat en mi, el que suposa una gran responsabilitat.

El fet de que Grup Àgata estigui adherida a una federació com la FECEC, ens permet treballar compartint objectius i gaudir d’un recolzament mutu, el que ens dona mes força a totes les entitats integrades.

Ser una mes, entre les entitats contra el càncer de Catalunya, i poder compartir projectes, experiències i suport, es un valor afegit per una entitat com es Grup Àgata.