Encara que no fumis, ara fumes menys

Un estudi publicat per l’Institut Català d’Oncologia i l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostra que la disminució a l’exposició global al tabaquisme passiu ha estat d’un 27% en cinc anys a l’estat espanyol

noet_fumis

L’exposició al fum ambiental del tabac s’ha associat des de fa molt temps amb efectes negatius per a la salut. L’Institut Català d’Oncologia i l’Agència de Salut Pública de Barcelonahan publicat aquest dilluns un estudi sobre l’exposició del tabaquisme passiu. En aquest, apunten que l’exposició global al tabac es pot disminuir en tota mena d’espais per mitjà d’accions legislatives exhaustives.

Inhalar fum de tabac sense ser fumador provoca cada any la mort de 1.000 persones a l’estat espanyol.

Disminució del tabaquisme passiu

El comportament dels fumadors ha canviat, i ara són molt més conscients del perill que suposa que fumin per a les persones del seu voltant.

L’estudi, publicat a la revista “Nicotine & Tobacco Research”, ha revisat l’exposició al tabaquisme passiu d’aproximadament 2.500 adults no fumadors de tot l’estat espanyol, en diversos espais públics i privats. Tot això, després de l’entrada en vigor de la llei del tabac del 2006 i la seva modificació legislativa de l’any 2011.

En cinc anys, els fumadors passius han disminuït als llocs públics, tal com es preveia, però també en l’àmbit privat.

Els resultats mostren una exposició significativament més baixa al fum ambiental del tabac: l’exposició global al tabaquisme passiu ha caigut del 72% el 2006 al 45% el 2011. L’exposició ha disminuït en totes les localitzacions incloses en l’estudi, tant les regulades per la llei (bars, restaurants, llocs públics) com les d’àmbit privat, on ha baixat d’un 29% a un 13% als domicilis i d’un 41% a un 13% als espais de transport.

A l’exterior, on més ha disminuït l’exposició al fum del tabac és a les parades d’autobús, on el percentatge de la població no fumadora exposada ha baixat del 31% al 7%.

La necessitat de seguir limitant l’exposició al fum del tabac

Tal com apunta el responsable de la Unitat del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Esteve Fernández, “les troballes de l’estudi posen en relleu el profund impacte de les polítiques d’espais sense fum, la qual cosa contradiu les hipòtesis sostingudes per la indústria tabaquera en el sentit que les legislacions en favor dels espais lliures de fum tan sols desplacen el tabac de l’espai públic als espais privats”.

La Dra. María José López, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), també ha volgut posicionar-se a favor d’aquests canvis legislatius a favor de la reducció a l’exposició al fum ambiental del tabac.