Els primers resultats de l’estudi POSITIVE obren la possibilitat d’un embaràs segur a pacients amb càncer de mama

New England Journal of Medicine (NEJM) ha publicat els resultats de l’assaig clínic POSITIVE que evidencien que pausar la teràpia endocrina per poder quedar embarassades -sota control mèdic i durant un període temporal que no superi els dos anys- no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible i desig ser mares.

hermoso-vientre-embarazado

Les xifres indiquen que el risc de recaiguda d’aquestes pacients és del 8,9%, davant d’un 9,2% en pacients de condició equivalent que no van pausar la teràpia per buscar un embaràs. L’estudi, coordinat a Espanya pel Grup SOLTI de recerca clínica en càncer i pel Grup GEICAM de Recerca a Càncer de Mama, demostra que la teràpia endocrina, indicada per al tractament adjuvant en els casos de càncer de mama amb receptors hormonals positius, pot provocar malformacions al fetus pel que es desaconsella a les pacients que es quedin embarassades mentre la prenen. D’altra banda, els tumors amb receptor hormonal positiu són els que poden presentar un risc més elevat de recaiguda per augmentar els estrògens durant la gestació. POSITIVE és el primer estudi prospectiu dissenyat per donar resposta a la inquietud de les dones que es diagnostiquen de càncer de mama en edat primerenca i sense haver completat el desig de ser mares; entre el 40% i el 60% de les pacients a qui es diagnostica un càncer de mama als 40 anys o abans estan preocupades per la seva futura fertilitat.

La Dra. Cristina Saura, coordinadora de l’estudi a Espanya, membre de la junta directiva de SOLTI i cap de la unitat de càncer de mama de l’Hospital Vall d’Hebron i VHIO, apunta que “l’evidència d’aquest estudi pioner reforça la idoneïtat de apostar per la preservació de la fertilitat abans d’iniciar el tractament oncològic i obre la possibilitat d’un embaràs segur per a aquelles pacients amb càncer de mama que ho desitgin, un cop han realitzat almenys 18 mesos de teràpia endocrina adjuvant”.

Més informació