Els nutricionistes poden ajudar a reduir els efectes nocius del càncer

Els nutricionistes poden ajudar al fet que els pacients de càncer es recuperin dels efectes nocius de la medicació i fins i tot que no hagin de prendre tants fàrmacs, però no hi ha cap dieta que curi el càncer.

La nutricio elimina efectes nocius cancer

La presidenta del Consell General de Dietistes-Nutricionistes (CGDN), Ànima Palau, així ho ha indicat a València en motiu de la celebració del primer dia mundial d’aquest col·lectiu. Palau, que va patir càncer, ha destacat la importància d’una adequada alimentació per reduir els efectes secundaris de la quimioteràpia i millorar la qualitat de vida del malalt, i ha instat els metges a derivar als pacients als dietistes-nutricionistes.

Espanya és l’únic país on aquest professional no està en el sistema sanitari públic, i s’ha referit en aquest sentit a problemes com la desnutrició hospitalària o les malalties relacionades amb l’alimentació. Palau ha criticat que, malgrat estar a l’era del nutricionisme, on “tothom sembla que sap de nutrició”, se segueix portant una alimentació poc adequada en molts casos i especialment al enfrontar-se a una malaltia.

Patricia Sorribes, cap de la Unitat de Nutrició i Dietètica en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, ha assegurat que no hi ha cap aliment que curi el càncer, però sí que hi ha teràpies que poden complementar la teràpia convencional i ajudar a pal·liar els efectes adversos. Sorribes ha assegurat que l’alimentació i el suport nutricional són aspectes bàsics, ja que la quimioteràpia altera les necessitats energètiques del pacient, i en el 50% dels casos els pacients perden pes i veuen minvada la seva qualitat de vida, de manera que necessiten suplements.

Segons el CGDN, no hi ha cap aliment que produeixi càncer, desmentint així la creença popular sobre alguns aliments, i ha apuntat que l’alimentació pot ser un factor de risc o de prevenció, però no té la capacitat de produir càncer ni de curar-lo.