Els joves comencen a fumar abans dels 14 anys

L’edat mitjana d’inici en el consum de tabac se situa a Espanya en els 13,9 anys i, entre els joves, el consum és major en les dones que en els homes, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

1449092993381

En un comunicat, el departament que dirigeix Dolors Montserrat destaca que 3 de cada 10 estudiants d’entre 14 i 18 anys -el 31,4% – reconeixen haver fumat tabac en l’últim any i són més les noies que fumen en aquesta franja d’edat -el el 33,2% – que els nois -29,6 per cent-.

Per prevenir l’inici del consum, el Ministeri de Sanitat ha llançat la campanya ‘Sou la generació dels reptes, i l’única que pot acabar amb el tabac’ #NonSmokingChallenge, que busca fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac i eliminar falsos mites o creences associades al seu consum.

A més, juntament amb la campanya es llança també la web www.nonsmokingchallenge.com, en què els joves podran comprovar els beneficis de deixar de fumar al llarg del temps.

“Ells són la generació del futur i fumar els marca per a tota la vida, ja que com més aviat es comença a fumar, abans es contreu un major risc de malalties oncològiques, cardiovasculars o respiratòries, entre d’altres”, adverteix el comunicat.

Problema de salut
El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública que es pot prevenir en els països desenvolupats i és la primera causa de mortalitat i morbiditat evitable.

La campanya planteja als joves el repte d’acabar amb el tabac i els anima amb el missatge: ‘Sou la generació dels reptes. Per això sou la generació que pot acabar amb el tabac ‘en una campanya que estarà en mitjans digitals i en xarxes socials des d’aquest dilluns i fins al 22 del mateix mes.

Sanitat ha recordat que el 2013 es van produir a Espanya 103.960 defuncions relacionades amb el tabaquisme, amb una taxa de mortalitat ajustada per edat de 123,9 morts per 100.000 habitants.

La prevalença del consum de tabac a Espanya és elevada, amb un 25% de fumadors actuals (diaris i ocasionals) de 15 i més anys i major en homes (30,4%) que en dones (20,5%).

Entre els beneficis d’abandonar aquest hàbit, el Ministeri subratlla que entre un i dos dies després de fumar el darrer cigarret la tensió arterial baixa fins a valors normals i la freqüència cardíaca es normalitza i els sentits del gust i l’olfacte es van recuperant gradualment.

A les 6 setmanes millora la capacitat pulmonar i la pell recupera l’elasticitat i brillantor natural que havia perdut, mentre que als tres mesos es recupera completament l’olfacte i el gust i es redueix la irritació de gola.

A més, Sanitat subratlla l’estalvi econòmic que suposa deixar de fumar, d’uns 100 euros mensuals de mitjana.