Els falsos mites sobre la vida saludable

Un dels propòsits més habituals que ens fem amb el canvi d’any és adquirir uns hàbits més saludables. Ens proposem fer exercici regularment, deixar de fumar, menjar menys aliments amb greix o augmentar el consum de verdura i fruita. Però encara que ens pugui semblar increïble no tots els hàbits saludables han de ser bons o no tots els hàbits, erròniament classificats com a nocius, són tan dolents.

img_msanoja_20160719-200128_imagenes_lv_getty_istock_86684025_small-kbsh-u413057833758kzc-992x558lavanguardia-web

El “Índex de Coneixement de Salut i Benestar”, de Cigna, inclòs en l’estudi internacional “Cigna 360 Weebeing Score”, reflecteix els mites estesos a la societat sobre temes de salut com l’alimentació, exercici físic, estrès, envelliment o càncer.

Segons aquest índex, els espanyols tenen un nivell de coneixement sobre aspectes de la salut i benestar del 59,9%. Es tracta d’un aprovat just que, encara que ens situa per sobre de la mitjana europea (53,2), demostra que encara hi ha molts mites que aclarir.

Els enquestats creuen que només el 38% dels espanyols tenen sobrepès, una dada que reflecteix que la nostra percepció sobre una vida saludable està molt allunyada de la realitat, perquè la taxa real de sobrepès és del 60,9%. A part d’aquesta percepció tan desviada trobem mites com:

Menjar molta fruita és bo per a la salut:
El 86 per cent de la població creu erròniament que menjar molta fruita és bo per a la salut però, encara que la fruita és una estupenda font de vitamines, menjar massa augmenta el risc de patir diabetis o obesitat.

Consumir aliments grassos engreixa:
El treball també mostra que el 86 per cent creu que consumir aliments grassos engreixa, tot i que alguns estan formats pel que es coneix com ‘greixos insaturats’, un greix molt bona per a la salut.

Menjar després de les 8 del vespre engreixa més:
Més de la meitat dels enquestats creu aquest mite però la realitat és que el engreixa no és l’hora en què mengem sinó el que mengem. Si prenem hidrats de carboni, greixos i sucres abans d’anar a dormir, sigui l’hora que sigui, en no cremar les calories Engrossiràs més. Si una persona treballa durant la nit i el seu menjar abans d’anar-se’n al llit és al matí es trobarà en la mateixa situació.

Cal practicar exercici com a mínim 5 vegades a la setmana durant 30 minuts:
Tot i que el el 82% cregui que és veritat s’ha demostrat que fer-ho durant menys temps, augmentant la intensitat, podria ser fins i tot més efectiu.

Amb un 55,3%, l’estrès és una altra de les qüestions que més desconeixement hi ha entre els ciutadans espanyols, segons l’Índex de Coneixement de Salut i Benestar de Cigna.

L’estrès provoca calvície:
El 68 per cent creu que provoca calvície precoç però és fals perquè normalment tendeix a sorgir per genètica, malaltia o per alguns vicis com el tabac.

L’estrès provoca úlceres d’estómac:
Tot i que el el 78% cregui que és cert no hi ha evidències mèdiques sobre això.
No existeixen tipus d’estrès bons per a la salut:
Fals, tot i que el 67% dels enquestats s’ho cregui. De fet hi ha el Eustress, estrès positiu, que ens dota d’eines útils per afrontar la vida.

L’estrès augmenta amb la reducció de l’activitat sexual.
Segons aquest informe, la majoria dels espanyols creiem que hi ha un 40% de població de més de 65 anys d’edat. En realitat les estadístiques mostren que només hi ha un 18% de persones en aquest grup d’edat. Encara existeixen algunes concepcions errònies, i no només pel que fa a l’edat, sinó també pel que fa a molts altres aspectes relacionats amb l’envelliment.

L’envelliment va relacionat a un deteriorament físic i mental inevitable:
Tot i que el 80% cregui que és cert, diversos informes de l’OMS demostren que l’envelliment pot alentir amb l’augment d’activitats físiques, una dieta equilibrada i un bon entorn social.

Els oblits indiquen inici de demència:
Amb un 61% dels espanyols creuen que és cert i sí que o que pot significar un senyal primerenca d’aquesta malaltia, però no implica necessàriament el seu patiment. Pot estar causada per altres aspectes com una medicació determinada o depressió.

El càncer és la malaltia que més preocupa els ciutadans espanyols. Així ho reconeix un 76% dels enquestats. Però encara ens preocupi i tinguem coneixements sobre el tema ha algunes percepcions errònies respecte a aquesta malaltia.

Viure en una ciutat contaminada causa, amb el temps, càncer de pulmó:
Encara que el crea el 60% dels enquestats, s’ha demostrat que la probabilitat que passi és molt baixa i només en persones amb ocupacions